Chileense wijn in de Tour

Wijn uit Chili bij de Franse Tour? Woest zijn de Fransen.

De Giro d’Italia is nog volop aan de gang. Maar bij de Tour de France heeft zich al de eerste rel aangediend. En het betreft hier niet de vroegtijdige ontdekking van prestatie bevorderende middelen maar van een sponsor die niet van smetten vrij is.

Wat is het geval? Sinds 2015 mag het wijnbedrijf Cono Sur hun Bicicleta-range the official wine of Le Tour de France noemen. Ook voor de 2016 editie is dat zo. En dat nu viel plots verkeerd. Niet eens zozeer bij de Franse overheid. Vanwege de strenge alcoholwetgeving mag Cono Sur zich sowieso alleen manifesteren tijdens de etappes die buiten Frankrijk worden verreden, in Spanje, Zwitserland en Andorra.

Het zijn wijnboeren uit de Aude die dreigen met acties als de tourkaravaan door het zuiden van Frankrijk koerst. Cono Sur is namelijk Chileens. En aan wijn uit andere landen hebben deze wijnmakers een broertje dood. Daarbij schuwt het ter plekke al meer dan 100 jaar actief zijnde Comité Régional d’Action Viticole (CRAV) geen middel om de onvrede te benadrukken. Omdat protectionistische maatregelen door de regering uitbleven, zijn er al eens Franse overheidsgebouwen in brand gestoken. Daarbij viel ook een dodelijk slachtoffer te betreuren. Helaas voor het CRAV wel in eigen kring. Tijdens het maken van een brandbom kwam een wijnboer om het leven omdat het explosief vroegtijdig afging. Daarnaast werden er regelmatig tankwagens in brand gestoken van wijnhandelaren die in niet-Zuid Franse wijn durfden te handelen. Aan de mededeling van de tourdirectie dat voor het sluiten van het contract met Cono Sur zich nog nooit een Frans wijnmerk had aangediend om de sponsoring op zich te nemen, had Frédéric Rouanet, president van de verzamelde wijnmakers uit Aude, geen boodschap. Om de lieve vrede te bewaren – er is al zo’n hoop leed in de wereld – is men tot een compromis gekomen: in de regio zullen behalve de regionale vlaggen Franse tricolore wapperen. „Zo weten we dat de Tour de France dit jaar geassocieerd zal worden met Franse wijn”, verklaarde Rouanet trots. Als ik hem was zou ik echter meer tijd besteden in de wijnkelder dan aan de vergadertafel. Wat prijs-waarde verhouding betreft finisht de Chileense Bicicleta-range ruim voor de meeste Zuid-Franse concurrenten.