Celstraffen in zaak vastgoedbank SNS

Negen bankiers van de vastgoedtak van SNS Reaal zijn vrijdag veroordeeld voor geheime betalingen.

Oud-bankier Buck Groenhof, hoofdverdachte in de rechtszaak tegen negen managers van de voormalige vastgoedbank van SNS Reaal, is vrijdagochtend veroordeeld tot 1,5 jaar cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Hij en de medeverdachten zijn veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie, omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Dit oordeelde de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht. De tweede andere hoofdverdachte Pieter G. uit Haren kreeg respectievelijk 15 maanden cel (waarvan 5 maanden voorwaardelijk), een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden en een taakstraf van 240 uur. Andere medeverdachten kregen van de rechtbank taakstraffen tussen de 80 uur en 240 uur opgelegd.

De straffen zijn een stuk lager dan waar het Openbaar Ministerie om had gevraagd. Tegen Buck Groenhof had het OM vier jaar cel geëist. Hij zou de bank ook hebben opgelicht en zou geld van de bank hebben verduisterd. Dat zag de rechtbank anders. De bank heeft „geen direct financieel nadeel hebben gehad” van de onderlinge verrekeningen van de managers.

De bankiers werkten bij Property Finance, de vastgoedtak van de vroegere bankverzekeraar SNS Reaal. Ze werden ingehuurd vanaf de zomer van 2009 en moesten de verlieslatende vastgoedportefeuille van de bank verkleinen. SNS wilde ervan af.

De managers maakten zich volgens justitie schuldig aan een jarenlang geheim netwerk van onderlinge betalingen. De twee hoofdverdachten benaderden verschillende personen om via hun eigen ondernemingen te werken voor de vastgoedbank. Toen ze eenmaal ingehuurd waren, werd afgesproken dat zij een deel van hun uurtarief aan de hoofdverdachten zouden betalen.

De verdachten maakten facturen voor zogeheten advieswerkzaamheden. Zo kreeg de secretaresse van hoofdverdachte Groenhof 187,50 euro per uur. Van ieder uur daarvan droeg ze zo’n 50 euro af aan Groenhof voor advies en coaching.

De ondernemingen van de verdachten kregen boetes van 5.000 tot 50.000 euro. De rechtbank vordert in totaal ruim 2 miljoen euro van deze ondernemingen voor „wederrechtelijk verkregen voordeel”, de illegale inkomsten. (NRC)