Juncker waarschuwt Britten: eruit, blijft eruit

Als de Britten op 23 juni besluiten uit de Europese Unie te stappen, liggen ze er ook echt uit. „Ik weet zeker dat de ‘deserteurs’ niet met open armen terug verwelkomd zullen worden.” Dat heeft Jean-Claude Juncker vrijdag gezegd tegen het Franse dagblad Le Monde. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie kan een Brits ‘nee’ niet zonder gevolgen blijven. „Het Verenigde Koninkrijk zal moeten accepteren dat het als derde land wordt beschouwd, en dat de draad niet gewoon kan worden opgepakt.” Het is voor het eerst dat Luxemburger Juncker zich zo expliciet uitlaat over het ‘Brexit-referendum’, waarvan de uitkomst in Brussel met spanning wordt afgewacht. Eerder deze week haalde ‘president’ Donald Tusk, die de leiders van de Europese Unie vertegenwoordigt, uit naar de Londense oud-burgemeester Boris Johnson, het gezicht van de Britse nee-campagne. Deze vergeleek het Europese project met Hitlers pogingen om Europa te onderwerpen. De Poolse Tusk noemde dat ,,absurd” en sprak van ,,politieke amnesie”. (NRC)