Machtsstrijd in de familie na overlijden van Jaap Blokker

Foto ANP

Ze hebben elkaar de afgelopen jaren behoorlijk dwarsgezeten: de oom en de neef in de top van Blokker. De neef – topman van het familiebedrijf – werkte eerst zijn eigen oom uit het bestuur, maar werd het jaar daarop zelf ontslagen. Mede door diezelfde oom.

Dit scenario voltrok zich de afgelopen jaren in de top van Blokker. Als gevolg van deze machtsstrijd en andere conflicten op hoog niveau kwam de noodzakelijke vernieuwing bij het winkelbedrijf nauwelijks tot stand.

Dit blijkt uit gesprekken met twintig betrokkenen en uit interne documenten die NRC heeft ingezien.

Blokker staat er slechter voor dan ooit

Blokker Holding, het moederbedrijf van winkelketens als Blokker, Xenos, Bart Smit en Leen Bakker, staat er slechter voor dan ooit. In 2014 leed het concern (22.000 werknemers) voor het eerst in zijn bestaan verlies: 20 miljoen euro. Vorig jaar is dat opgelopen tot 52 miljoen, zo maakte het concern deze week bekend. De omzet is teruggelopen naar 2,1 miljard euro.

In 2011 overleed Jaap Blokker na 35 jaar bestuursvoorzitterschap. Zijn neef Roland Palmer volgde hem op – dat was de wens van Jaap, die de leiding van het bedrijf uit 1896 binnen de familie wilde houden. Maar Palmer en zijn oom Ab Blokker, de jongere broer van Jaap, hadden fundamenteel andere opvattingen. Bijvoorbeeld over het belang van webshops en het vernieuwen van winkelketens.

Nauwelijks vernieuwing

In 2014 krijgt Palmer voor elkaar dat zijn medebestuurder en oom Ab Blokker naar de raad van commissarissen verdwijnt. Een jaar later botst Palmer ook met vicevoorzitter Theo de Kool. Als hij die eveneens uit het bestuur probeert te werken, steunt de raad van commissarissen hem niet. In plaats daarvan besluiten de commissarissen, onder wie zijn eigen oom Ab Blokker, Palmer te ontslaan.

De vernieuwing die Palmer voor ogen had, komt in de eerste jaren onder zijn leiding nauwelijks van de grond. Zo wordt pas eind 2014 een gezamenlijke online organisatie opgericht en wordt de nieuwe huisstijl van huishoudwinkelketen Blokker uit 2014 maar in enkele tientallen van de 600 winkels doorgevoerd.

Sinds het vertrek van Palmer, vorig jaar zomer, is de leiding niet meer in handen van de familie.