Machtsstrijd in de familie na het overlijden van Jaap Blokker

Ze hebben elkaar de afgelopen jaren behoorlijk dwarsgezeten: de oom en de neef in de top van Blokker. De neef – topman van het familiebedrijf – werkte eerst zijn oom uit het bestuur, maar werd het jaar daarop zelf ontslagen. Mede door diezelfde oom. Door de machtsstrijd en andere conflicten kwam de noodzakelijke vernieuwing bij het winkelbedrijf nauwelijks tot stand.

Dit blijkt uit gesprekken met twintig betrokkenen en uit interne documenten die NRC inzag.

Blokker Holding, moederbedrijf van winkelketens als Blokker, Xenos, Bart Smit en Leen Bakker, staat er slechter voor dan ooit. In 2014 leed het concern (22.000 werknemers) voor het eerst verlies: 20 miljoen euro. In 2015 ging naar 52 miljoen, aldus het concern deze week. De omzet is teruggelopen naar 2,1 miljard euro.

In 2011 overleed Jaap Blokker na 35 jaar bestuursvoorzitterschap. Zijn neef Roland Palmer volgde hem op – dat was de wens van Jaap, die de leiding van het bedrijf uit 1896 binnen de familie wilde houden. Maar Palmer en zijn oom Ab Blokker, de jongere broer van Jaap, hadden fundamenteel andere opvattingen. Bijvoorbeeld over het belang van webshops en het vernieuwen van winkelketens.

Sinds vorig jaar zomer is de leiding niet meer in familiehanden.