Besnijdenis en implantaat terug in het basispakket

Een aantal medisch noodzakelijke cosmetische ingrepen wordt vanaf 2017 toch weer vergoed via het basispakket. Het gaat om besnijdenis van het mannelijk geslacht, ooglidcorrecties en het aanbrengen van een borstimplantaten bij vrouwen en transgenders die geen borstgroei hebben.

De ingrepen zitten weer in de basisverzekering, mits er een medische indicatie is, bijvoorbeeld als iemand door een verlamd ooglid veel minder zicht heeft. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) maakte dat vrijdag bekend na de wekelijkse ministerraad.

De plastisch chirurgische ingrepen verdwenen eerder uit wat toen nog het ziekenfonds was, omdat er te veel misbruik van zou worden gemaakt. Mensen lieten de ingrepen steeds meer doen voor puur cosmetische doeleinden. Schippers heeft afspraken gemaakt met plastisch chirurgen en zorgverzekeraars om herhaling van misbruik te voorkomen.

Er is meer. Het plaatsen van implantaten voor ontbrekende hoek- en snijtanden wordt voortaan vergoed tot en met het 22e jaar. Nu is dat nog 18 jaar. Het gemis moet wel voor de 18e verjaardag vastgesteld zijn.

Voor mensen met zogeheten ‘etalagebenen in de tweede fase’ worden 37 behandelingen door de fysiotherapeut vergoed. Bij etalagebenen hebben mensen door vernauwde bloedvaten pijn in hun benen. Volgens het Zorginstituut Nederland is oefentherapie vaak effectiever dan behandeling door de vaatchirurg. (ANP)