Bergbeklimmer Eric Arnold overleden

Het was zijn vijfde poging om de Mount Everest te beklimmen. Arnold had zojuist de top bereikt.

De Mount Everest.
De Mount Everest. AP / Hans Edinger

De Nederlandse bergbeklimmer Eric Arnold (35) is overleden op de Mount Everest in Nepal. Dat meldt ANP. Arnold overleed aan hoogteziekte, een gebrek aan zuurstof in de ijle berglucht.

Arnold had vrijdag de top van de berg bereikt, na vier gestaakte pogingen om de hoogste berg ter wereld te beklimmen. Hij noemde de klim bij RTV Rijnmond “het laatste hoofdstuk dat hij nu eens een keertje wilde afmaken”. Hij zei niet per se te verwachten euforie te ervaren op de top. “Meestal ben je alleen maar blij dat je weer naar beneden kan gaan lopen.”

Twitter avatar EricArnold8850 Eric Arnold Bergbeklimmer Eric Arnold bereikt top Mount Everest bij vijfde poging https://t.co/oeswLrfXyd https://t.co/991NvMg6Op

Volgens RTV Rijnmond had Arnold tijdens de expeditie tien kilo lichaamsgewicht verloren.

Twitter avatar EricArnold8850 Eric Arnold Off we go!!! Zondagnacht 02.00 vertrek. Ma-C2 Di -C2 Wo-C3 Do-C4 vrijdagnacht top!! https://t.co/41ThbFSd70

Vlak voor de tocht sprak de klimmer met 3FM-dj Giel Beelen:

In 2012 moest Arnold tijdens zijn eerste poging op 250 meter hoogte boven de top zijn klim staken door weersomstandigheden. Door de kou waren zijn vingers aan het bevriezen en vroren zijn oogleden aan elkaar. De drie pogingen daarna waren ook gestrand: een vanwege een blessure, een vanwege lawinegevaar en vorig jaar ging de klim niet door wegens de grootschalige aardbeving in Nepal. Tegen RTV Rijnmond zegt Arnold dat het beklimmen van de berg zijn jeugddroom was. “Ik had vroeger een poster van de Mount Everest boven mijn bed hangen.” Die droom had hem nooit meer losgelaten, zegt hij.

In 2014 schoof Arnold aan bij Pauw & Witteman, na een poging dat jaar de bijna 8.850 meter hoge berg te bedwingen. Hij had zijn expeditie moeten staken nadat zich een ongeval had voorgedaan voordat hij arriveerde. In het tv-programma vertelde hij over zijn afwegingen en eerdere pogingen.

Hoogteziekte

Op de top van de Mount Everest is het zuurstofgehalte nog maar een derde van dat op zeeniveau. Bij grote inspanningen, kan dat problemen opleveren. Een milde vorm van hoogteziekte kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Ernstiger vormen leiden tot hersenoedeem (zwelling van de hersenen) of longoedeem (vocht achter de longen), wat dodelijk kan zijn. Arnold overleed volgens eerste berichten in zijn slaap.

De klimwereld reageert onthutst op de dood van Arnold. Robin Baks van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) zegt tegen ANP:

“Bergbeklimmen heeft aantrekkingskracht, het is een virus dat je niet meer kwijtraakt. Veel klimmers weten dat er risico’s zijn, maar denken dat hen niets zal overkomen. Dat Eric is overleden heeft niets te maken met zijn ervaring. Hoogte doet dingen met je lichaam die je niet kunt voorspellen.”