Afwijkingen aan de oogkas komen ook nu nog vaak voor, door slecht eten

Geribbelde poreuze plekken in de oogkassen van een schedel Foto Ann Ros, North Carolina State University

Cribra orbitalia is de benaming van geribbelde poreuze plekken aan de binnenkant van de oogkassen van een menselijke schedel. Voor archeologen die skeletten onderzoeken is dit vaak een teken van een slechte gezondheid van mensen in een ver verleden. De vergroeiingen zijn onschuldig, maar ze ontstaan waarschijnlijk door onderliggende infecties of ondervoeding, met name ijzertekort.

Cribra orbitalia werd door sommige wetenschappers gezien als een historisch fenomeen, dat in onze moderne tijd zou zijn verdwenen.

Maar onderzoekers ontdekten dat cribra orbitalia tegenwoordig nog bijna net zo vaak voorkomt als vroeger (Clinical Anatomy, 16 mei online). Ze deden onderzoek aan schedels in forensische collecties uit de VS en Zuid-Afrika; dus van mensen die meestal anoniem stierven, waarschijnlijk arme migranten. Bij hen kwam het bij 1 op 10 of zelfs 1 op 5 voor. Cribia orbitalia wordt het vaakst in verband gebracht met extreme bloedarmoede in de kindertijd. De onderzoekers leggen een verband met mais als hoofdbestanddeel van het menu. Dat vult wel, maar leidt er ook toe dat ijzer en andere mineralen slecht opgenomen worden.