Om te verliezen had Bush helemaal geen Trump nodig

Aan correspondent Guus Valk vertelde de mislukte Republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush dat hij door Trump verpletterd werd (14 mei, NRC). Dat is niet onwaar, maar veel belangrijker was dat Jeb Bush vanaf het prille begin van zijn kandidatuur liet zien dat hij niet geschikt was.

En wat je ook van de uitkomsten vindt, dat is toch wel het mooie van het Amerikaanse systeem: klunzen worden genadeloos afgestraft.

Om te beginnen weigert Jeb Bush te onderkennen dat de reputatie van zijn broertje George W. Bush - de grootste mislukking sinds Buchanan de Burgeroorlog liet ontstaan en Hoover de depressie niet aankon - hem niet aanging.

Nonsens natuurlijk. Toen Jeb Bush zijn broer George W. Bush voor hem liet optreden, in South Carolina, bleek hoe vergiftigd de naam Bush is voor kiezers. Jeb Bush verloor en staakte zijn campagne.

Maar vooral bleek meteen al aan het begin van de campagne dat Bush niet geschikt was. Hij was roestig, had sinds 2007 geen politieke functie meer vervuld, sinds 2003 geen campagne gevoerd. Zijn gouverneurschap was oké, niet heel bijzonder en gelardeerd met veto’s en met interventies die de familie van een vrouw die al een eeuwigheid hersendood was moesten verhinderen om de stekker eruit te trekken.

Jeb Bush zamelde flink wat geld in maar toen hij als een van de allereerste vragen kreeg voorgelegd of hij, met de kennis van nu, de waanzinoorlog in Irak was begonnen – een vraag die, laten we zeggen, niet had moeten verrassen – stuntelde hij en kwam met een half antwoord dat klonk als ‘nee, ik zou het precies zo weer doen’. Echt? Had hij daar nooit over nagedacht al die jaren? Wat moet je met iemand die zo weinig reflecteert?

Er is een hele reeks voorbeelden van klungelige optredens, gelardeerd met die vreselijke debatten die de Republikeinen zichzelf aandeden. Wat Bush ontbreekt, is zelfkennis. Het was niet Trump die hem liet struikelen, hij deed het zelf. Dat het systeem van de voorverkiezingen die zwakheden genadeloos blootlegt, hielp mee.

Bush is in Nederland voor een conferentie over Amerikaanse democratie (21 mei, DeLaMar Theater Amsterdam). Te hopen valt dat hij daar minder de schuld aan Trump zal geven maar meer zal kijken naar zijn eigen incompetentie en de leugens van de 'Grand Old Party' als redenen waarom de kiezers, die minder gek zijn dan Bush en zijn kornuiten denken, hem lieten vallen als een baksteen. Het zou gaan over democratie, toch?

Het volk sprak en liet zich niet bedotten.

Althans, niet door de duivel die het volk al kende, de hopeloze Bush-clan.