82 aanhoudingen bij actie tegen ‘mobiel banditisme’

Agenten speurden naar rondtrekkende groepen criminelen die zich schuldig maken aan winkeldiefstal, drugshandel en inbraken.

Evert Elzinga / ANP

De politie heeft tijdens een landelijke actie tegen ‘mobiel banditisme’, oftewel rondtrekkende criminelen, 82 aanhoudingen verricht. Van dinsdag 17 tot en met 20 mei speurden agenten naar rondtrekkende groepen die zich schuldig maken aan criminele activiteiten als winkeldiefstal, drugshandel, identiteitsfraude en woninginbraken.

De aanpak van mobiel banditisme staat hoog op de prioriteitenlijst van de politie. De dadergroepen komen vaak uit Oost-Europa, maar de actie richtte zich ook op bendes die juist vanuit Nederland opereren. De daders van mobiel banditisme werken het liefst in de luwte, aldus de politie. Door ze met acties als die van de afgelopen dagen op de hielen te zitten, dienen ze zich ongemakkelijk te gaan voelen en vertrekken zij wellicht.

De Koninklijke Marechaussee en Belastingdienst ondersteunden de politieactie. In totaal zijn bijna 3.800 personen gecontroleerd en 467 bekeuringen uitgedeeld. 206 keer werd iets in beslag genomen. Op snelwegen, parkeerplaatsen, het onderliggende wegennet, in internationale bussen maar ook op het water en in treinen voerde de politie controles uit.

Samenwerking met andere landen en Europol

Bij de controles van personen konden agenten via een speciaal ontworpen app de landelijke systemen raadplegen. De controles werden tegelijkertijd ook in een Operationeel Commando Centrum in Birmingham gevolgd door vertegenwoordigers van Europol en andere landen.

De 82 aangehouden personen worden verdacht van een groot aantal verschillenden misdrijven, waaronder winkeldiefstal, poging tot witwassen van tienduizenden euro’s, zakkenrollen, handel in namaakartikelen, autodiefstal en het hebben uitstaan grootschalige belastingschulden.