Binnenkijken in een Marokkaanse huiskamer

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een Marokkaanse huiskamer.

Thijs Wolzak

Huis. Zijn moeder is de baas van het interieur, vertelt Soufiane Moussouli. Ze kwam in 1986 in Nederland wonen toen ze trouwde met zijn vader. „Ik wil een woonkamer zoals in Marokko”, had ze gezegd. Soufiane (28) en zijn broer, van 23 jaar, groeiden er op en wonen er nog. Als hij de deur uitgaat, wil hij ook zo’n interieur. Het huis staat in Lelystad, Soufiane werkt en studeert in Amsterdam. Zijn opa verhuisde naar Lelystad toen de hondenvoerfabriek waar hij werkte er naartoe ging.

Bezoek. Als er „hoog bezoek” is – familie die ze lang niet hebben gezien of een feestje – dan zit iedereen hier. Ze kijken er ook televisie. „Soms zitten mijn ouders hier met zijn tweeën.” Mannen en vrouwen zitten door elkaar, al gebeurt dat in sommige huizen van familieleden niet, vertelt hij, op grond van het geloof. „Alleen als er een geboortefeest is, en we met heel veel zijn, komen alle mannen naar dit huis en de vrouwen naar een ander huis, vlakbij.”

Inrichting. De banken langs de wand zijn traditioneel, het hout komt uit Marokko. Aan de muur hangt een Koranspreuk. Soufiane: „Ik schaam me want ik weet niet wat het betekent.”

Van Ikea: Niets.

Bij brand meenemen: „Mijn familie. En misschien de Playstation.”

Frederiek Weeda