opnieuw

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Rechtenstudent Ghazala Qadri (22, links) zat zomer 1997 samen met tweelingzus Bushra (22, student fiscaal recht) in vaders kantoor op Trooststraat 84 in Den Haag.

„Hij leerde ons bidden. In 1978 kwam mijn vader Badrul vanuit India naar de Amsterdamse Bijlmer. Hij werd imam van een Surinaamse Urdu-gemeenschap. In 1991 verhuisde hij met mijn moeder naar de Haagse Schilderswijk. Twee jaar later werden wij geboren: zeer gewenste kinderen na een huwelijk van 18 jaar. De ketting heet Tasbih: negenennegentig kralen, plus één grote. Per kraal lees je ’n gebed. Onze vader, die ook dichter is, leerde ons hoe. Het zogenaamde Dzirk, wat gedenken van God betekent, bestaat uit woorden herhalen; een soort mediteren. Gelovigen, ook uit Amsterdam, kwamen én komen hiervoor elke donderdag naar kantoor. Naast bidden begon vader met lessen Arabisch. Studeren was belangrijk. Eenmaal volwassenen verhuisden we naar de ruimte boven het kantoor. Daar leidde mijn moeder de Dzirk voor vrouwen; nu nog steeds. Na ons vwo kozen we voor de Rotterdamse Erasmus Universiteit. We zijn nog niet afgestudeerd, maar wel getrouwd: Bushra met een jongen uit de Schilderswijk, ik met een jongen uit de Bijlmer. Mijn vader legde de eerste contacten. Daarvoor zijn wij dankbaar. Zonder onze ouders waren wij niet zover gekomen. Vader stuurde aan, moeder zorgde. De rustige omgeving van de Schilderswijk deed de rest.”