135 arrestaties in China vanwege vaccinschandaal

Het vaccinschandaal zorgt al maanden voor opschudding in China.

Het vaccin BMR.
Het vaccin BMR. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

In China zijn in 22 provincies in totaal 135 mensen opgepakt in verband met het grootschalige vaccinschandaal dat het land sinds enkele maanden in zijn greep houdt. De arrestanten worden verdacht van het illegaal kopen en verkopen van vaccins.

Dat heeft de landelijke procureur vrijdag in een online verklaring laten weten, meldt persbureau AP. In totaal werden 125 mensen opgepakt die in vaccins handelen zonder hier een vergunning voor te hebben. Ook zijn tien zorgambtenaren gearresteerd voor nalatigheid tijdens hun dienst.

De illegale vaccinhandel liep sinds 2011. Vermoedelijk was hier zo’n 80 miljoen euro mee gemoeid.

Schandaal

Het schandaal kwam aan het licht na een incident in maart in de provincie Shandong. Daar werden bij een arts maar liefst twee miljoen doses vaccins aangetroffen, waarvan velen onbehoorlijk waren opgeslagen. Sommige vaccins lagen gewoon in een kamer, in plaats van in een op de juiste temperatuur gekoelde ruimte. Ook was van veel medicijnen de houdbaarheidsdatum verstreken.

Na deze ontdekking volgde een grootschalig onderzoek, waarvan de laatste arrestatiegolf mede het gevolg is. Het is niet de eerste keer dat een grote groep mensen wordt opgepakt. In april werden ruim 200 mensen opgepakt en werden 357 ambtenaren ontslagen of gedegradeerd. In maart werden ook al tientallen mensen aangehouden.

Melkpoeder en varkensvlees

Het schandaal heeft het vertrouwen van de Chinese bevolking in de veiligheid van vaccinaties flink beschadigd. Dat heeft de buik vol van het ene na het andere veiligheidsprobleem op het gebied van medicijnen, voedsel en publieke hygiëne.

Een eerdere spraakmakende zaak betrof het melkpoederschandaal uit 2008, waarbij drieduizend baby´s ziek werden en zes baby’s om het leven kwamen door het drinken van vergiftigd melkpoeder. Sindsdien proberen veel Chinezen massaal melkpoeder uit Europa te importeren. In 2011 was er ophef rondom een varkensvleesschandaal, waarbij de schadelijke stof clenbuterol in het vlees van varkensvleesgigant Shuanghui werd aangetroffen.