Zoektocht vliegtuig EgyptAir gaat door

Egypte zegt brokstukken van het neergestorte EgyptAir-vliegtuig te hebben gevonden. Over de oorzaak van de crash is nog niets bekend.

Het Egyptische leger meldde vanmorgen dat brokstukken zijn gevonden van het EgyptAir toestel dat in de nacht van woensdag op donderdag verdween. Resten van vlucht MS804 zouden zijn gevonden op 290 kilometer ten noorden van de Egyptische havenstad Alexandrië. De zoektocht naar de zwarte doos met de vluchtgegevens kan nog wel even duren.

Vanuit Griekenland en Egypte zijn donderdag meteen vliegtuigen naar het rampgebied gestuurd, en ook commerciële schepen in de buurt boden hulp aan. Er werden geen overlevenden gezien. Een Egyptisch vliegtuig zag donderdag twee plastic voorwerpen die mogelijk van vlucht MS804 afkomstig zijn. Maar dat werd later door Griekenland ontkend.

Vlucht MS804 was op weg van Parijs naar Kairo toen het vliegtuig donderdag in de vroege ochtend plots van de radar verdween. Het toestel, een Airbus A320 had 66 mensen aan boord: 56 passagiers, 7 bemanningsleden, en 3 veiligheidsagenten. 30 passagiers waren Egyptenaar, 15 hadden de Franse nationaliteit.

Het laatste contact was bij het verlaten van het Griekse luchtruim. De kapitein meldde geen problemen, en bedankte de verkeersleider in het Grieks. Het toestel bevond zich op 280 km van de Egyptische kust toen het om half drie ’s ochtends op een hoogte van 11.000 meter (37.000 voet) van de radar verdween.

Volgens de Griekse minister Panos Kammenos (Defensie) heeft het toestel eerst een bocht van 90 graden naar links gemaakt, dan een bocht van 360 graden naar rechts, om vervolgens heel snel te dalen.

De Airbus A320 werd in 2003 door EgyptAir in gebruik genomen. Het toestel was dinsdag en woensdag druk bezet: volgens Flightradar24.com is het vanuit Kairo heen en terug naar Brussel, Asmara en Tunis gevlogen om woensdagavond om 21.55 uur in Parijs te landen. Daar is het om 22.45 uur terug naar Kairo vertrokken. Woensdag vond in Kairo routineonderhoud plaats. De piloot had 6.275 vlieguren, waarvan 2.101 op de A320. De co-piloot had 2.766 vlieguren. De Airbus A320 wordt beschouwd als een van de veiligste vliegtuigen op de markt. EgyptAir heeft een middelmatige veiligheidsreputatie. Maar de meeste incidenten in haar geschiedenis zijn kapingen.