Stijging prijzen iets afgezwakt

Bestaande koopwoningen zijn in april gemiddeld 4,2 procent duurder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster vrijdag hebben bekendgemaakt.

Daarmee is de prijsstijging iets minder sterk dan in maart. Toen waren koophuizen nog gemiddeld 4,3 procent duurder dan een jaar eerder. Dat was de sterkste stijging in acht jaar tijd. De woningmarkt bereikte in juni 2013 het dieptepunt van de crisis.

De prijzen zijn sindsdien geleidelijk gestegen en liggen nu gemiddeld 8,7 procent boven dat dieptepunt. Daarmee liggen ze nog 14,6 procent onder het topniveau dat in augustus 2008 werd bereikt. Huizen waren in april gemiddeld net zo duur als in juli 2004.

Woensdag maakte het Kadaster al bekend dat het aantal verkochte woningen in april met 28,5 procent is gestegen tot 16.387. Het aantal geregistreerde hypotheken nam met 27,5 procent toe ten opzichte van april vorig jaar. (ANP)