Wonen op een marineschip: ‘De boot is mijn eigen eiland’

Ontwerper Arno Twigt op zijn schip de 'Eems'
Ontwerper Arno Twigt op zijn schip de 'Eems' Foto Eddo Hartmann

Marineschip de Eems is uit hetzelfde bouwjaar als ontwerper Arno Twigt. Hij bewoonde het zeven jaar en voer elke week van Amsterdam naar Hoorn. Nu is het zijn buitenhuis.

„De Eems lag een keer in Hoorn in de haven voor mijn huis. Ik vond haar direct schitterend, maar mijn toenmalige vrouw vond het niks. Toen we gingen scheiden en allebei om de week voor de kinderen gingen zorgen, dacht ik: ik ga op een boot wonen en dan vaar ik steeds van Amsterdam naar Hoorn om mijn week met de jongens te zijn.”

Vier uur de tijd

Elke dinsdagavond om zeven uur gingen de trossen los. Twigt verhuisde zichzelf en de inhoud van zijn ijskast naar zijn twee zoons. Van de stad naar Hoorn was vier uur varen. De verhuizing gebeurde met een vast team: een schipper en een machinist. Twigt kookte. „Vaak nam ik gasten mee, klanten bijvoorbeeld. Aan boord hadden we vier uur de tijd voor een bespreking.” Tijdens een van die reisjes is bijvoorbeeld met Wubbo Ockels de zonmachine, een drijvend huis met zonnepanelen op het dak, bedacht.

„Er gaat 13.850 liter in. Ja, ik moet dan behoorlijk veel afrekenen bij de pomp, maar dan ben ik wel klaar voor een heel jaar.”

Zeven jaar voer hij op en neer. Sinds anderhalf jaar wonen zijn zoons (15 en 17 jaar) permanent bij hem in Amsterdam en gebruiken ze de boot als buitenhuis. Zo’n vijf keer per maand gaan ze ernaartoe.

„Aan boord overheerst een gevoel van totale vrijheid. De Eems is mijn eigen eiland.” Het zeeschip is zelfvoorzienend: stroom en verwarming draaien op diesel. Eén keer per jaar gaat Twigt tanken: „Er gaat 13.850 liter in. Ja, ik moet dan behoorlijk veel afrekenen bij de pomp, maar dan ben ik wel klaar voor een heel jaar.”

Alles moest verbouwd worden

De Eems werd gebouwd in 1961 („hetzelfde bouwjaar als ik”) door de Rijkswerf in Den Helder. Er zijn zeven van dit soort schepen gemaakt; ze kregen de naam van het gebied waar ze dienstdeden. „Nu zijn er nog maar drie van dit soort schepen over. De andere vier zijn vernietigd omdat ze in de Caribbean waren gebruikt voor drugssmokkel.”

Toen Twigt haar kocht was ze al in privébezit. Om van de boot een drijvend huis te maken, moest er grondig worden verbouwd. Alle vloeren zijn verlaagd en geïsoleerd, „een helse klus”. Ook de keuken is nieuw. Net als het stuurhuis, want daar moest plek zijn om met acht man te eten. De slaaphutten werden opnieuw ingericht, de jongens kregen een eigen ruimte, met een logeerbed. „Het is nog steeds niet heel groot, maar het is wel allemaal van jou.”