White Feather

Op het eerste gezicht ziet de (bijna) gratis supermarkt op de Vinkenbaan in Rotterdam-Zuid er uit als een doodgewone winkel. Bij de ingang staan winkelmandjes en zit een witte herdershond te wachten op zijn baasje. Er is maar een kassa met een caissière, die me bij binnenkomst vriendelijk groet. Gelijk rechts is de broodafdeling, waar klanten in de rij staan voor gratis brood. Vers brood, volgens een medewerker, van kleffe kadetjes tot een heel volkoren, allemaal geschonken door bakkerijen en grote supermarkten, net als alle andere artikelen in de supermarkt. Bij besteding van minimaal 50 eurocent, krijg je van de caissière een broodbon, goed voor een gratis brood naar keuze. In de rij staat Marlies, een veertiger uit Hoogvliet, met een volle boodschappenmand die haar in totaal 8 euro kostte, inclusief een flinke, ingevroren varkenshaas van een euro. Ze heeft jarenlang bij de Voedselbank gezeten, maar nu haar schulden zijn afgelost en haar oudste kind het huis uit is, mag ze daar niet meer komen.

Omdat het haar toch niet lukt om rond te komen van haar uitkering, fietst ze een keer per week vanuit Hoogvliet naar Zuid om boodschappen te halen bij Izaak & de Schittering, een nogal merkwaardige naam voor een supermarkt. „Het zal wel iets christelijks zijn”, zegt Marlies. „Hoe dan ook, hier vraagt niemand naar je naam of je inkomen en is iedereen welkom.”

Een andere klant, een Antilliaanse meneer, vertelt op fluistertoon dat de oprichtster van deze supermarkt de Rotterdamse Jomanda is, een ‘medium’ van Portugese afkomst dat iedere zondag in een kerk in Heijplaat „paranormale ontmoetingen” organiseert. Ze spreekt namens de geest van haar gids Izaak, die voor het laatst op aarde was in 1230, toen in de gedaante van de indiaan White Feather. De Antilliaan is met zijn vrouw wel eens bij zo’n sessie in Heijplaat geweest, maar helaas lukte het niet om contact te leggen met hun overleden zoon. Wel kochten ze er een fles ingestraald water, „wat helpt tegen van alles en nog wat, maar niet bij iedereen”, zegt hij.

Bianca uit IJsselmonde is vrijwilliger bij de stichting en helpt vandaag bij de brooduitgifte. Met haar man en vier kleine kinderen leeft ze van een uitkering. In ruil voor het werk in de supermarkt mag ze voor vanavond voor het hele gezin gratis boodschappen uitzoeken. Het wordt een broodmaaltijd, voor de derde keer al deze week, bekent ze. Niet uit armoede, maar uit gemak. „Wij doen thuis niet zo moeilijk.”

    • Mirjam de Winter