Wendelien van Oldenborgh voor Nederland naar Biënnale

Een jury verkoos de inzending Cinema Olanda van Van Oldenborgh en haar curator Lucy Cotter boven vier andere voorstellen.

From Left To Night, installatie van Wendelien van Oldenborgh in 2015 in The Showroom, Londen.
From Left To Night, installatie van Wendelien van Oldenborgh in 2015 in The Showroom, Londen. Foto Daniel Brooke

Wendelien van Oldenborgh zal met haar presentatie Cinema Olanda Nederland volgend jaar vertegenwoordigen op de 57e Biënnale van Venetië. Een jury verkoos de inzending van Van Oldenborgh en haar curator Lucy Cotter boven vier andere voorstellen. Andere kandidaten waren Renzo Martens, Jennifer Tee, Erik van Lieshout en Melanie Bonajo.

Van Oldenborgh zal voor de Biënnale drie nieuwe filmwerken maken, die ingaan op het Nederlandse modernisme en de postkoloniale geschiedenis. Door onderbelichte delen daarvan bloot te leggen, verwachten zij bij te dragen aan een nieuw zelfbeeld van Nederland.

Lees ook wat NRC schreef over de vijf kunstenaars die kans maakten naar de Biënnale te gaan: Vijf ideeën voor één paviljoen

In de werken spelen de naoorlogse Rotterdamse wijk Pendrecht, de Surinaamse communist en activist Otto Huiswoud en Surinaamse krakers in de Bijlmer in de jaren zeventig een belangrijke rol. De jury meent „dat Van Oldenborgh daarmee nauw aansluit op de tijdgeest en bijzondere verhalen ontsluit.”

Van Oldenborgh zal, zoals vaker bij haar exposities, architectonische ingrepen plegen in het Rietveld Paviljoen, symbool van het Nederlandse modernisme. Van Oldenborgh en Cotter krijgen samen 50.000 euro voor uitvoering van hun plannen van het Mondriaan Fonds, dat in totaal een half miljoen euro van zijn internationale budget besteedt aan de Biënnale van Venetië. De Biënnale is van 13 mei tot 26 november 2017.