Modevraag: wanneer is een hoed oké?

Modejournalist Milou van Rossum beantwoordt lezersvragen. Deze maand: hoe draag je een hoed zonder er belachelijk uit te zien?

Een model draagt kleding van Frans Molenaar op een modeshow Foto: ANP Kippa Bart Maat

Hoe draag je een hoed zonder dat het belachelijk is? Dat vraagt Sophie Jongeneel (31) uit Utrecht.

Het antwoord:

Belachelijk is een groot woord, maar normaal of vanzelfsprekend is een hoed zelden. Na de Tweede Wereldoorlog zijn hoeden even snel als radicaal uit het straatbeeld verdwenen. Een mens met een hoed is sindsdien een uitzondering, en trekt dus de aandacht. En dat is precies het punt van veel hoedendragers: ze willen gezien worden. Hun hoed moet meestal benadrukken hoe anders, speciaal, artistiek, eigenzinnig, stijlvol et cetera ze zijn (ja, ook bij u, Ronald Plasterk). Of zoals een collega vroeger placht te zeggen: hoed u voor de man met een hoed.

De enige echte uitzondering in Nederland zijn jonge scootermeisjes, die een paar jaar geleden massaal aan de vilten flaphoed gingen. Bij hen is de hoed nu net zo gewoon als een paar Uggs.

Bij bruiloften mag het wel

Maar goed, er zijn omstandigheden waarbij het ook voor anderen leuk, nuttig of zelfs gepast kan zijn een hoed te dragen. Bruiloften, bijvoorbeeld. Kaalheid. Regen. Prinsjesdag. Felle zon. Hoe kies je dan een hoed? Ik zou zeggen: houd het simpel, ook als u een vrouw bent. Een effen hoed bij een gedessineerde outfit, veertjes en ander gedoe bewaren voor effen jurken. Trek de outfit vooral aan als u een hoed gaat uitzoeken. Mocht u, in de spiegel bij de hoedenspeciaalzaak, bevangen worden door twijfel: doe het dan in godsnaam niet.

Zit u ook met een modekwestie? Stuur uw vraag naar hetblad@nrc.nl.