VVD verdeeld over samenwerking met PVV

Bijna vier op de tien actieve VVD’ers, 38 procent, ziet bij volgende parlementsverkiezingen liever een ander als lijsttrekker.

Mark Rutte praat op het voorjaarscongres van de VVD in het WTC Expo.
Mark Rutte praat op het voorjaarscongres van de VVD in het WTC Expo. Foto Siese Veenstra / ANP

Actieve VVD’ers zijn verdeeld over de vraag of hun partij met de PVV van Geert Wilders moet samenwerken. Van hen zegt 44 procent dat de VVD Wilders moet uitsluiten bij een kabinetsformatie en 42 procent vindt juist van niet.

Deze cijfers komen van onderzoeksbureau Overheid in Nederland, dat in opdracht van NRC bijna 1.500 actieve VVD-politici raadpleegde. Van hen reageerden er 435, een respons van bijna 30 procent. Het onderzoek is representatief, getoetst op vijf factoren, onder meer provincie, leeftijd en functie. Het bureau benaderde onder andere commissarissen van de Koning, gemeenteraadsleden, burgemeesters, wethouders en Statenleden.

Opvalt dat bijna vier op de tien actieve VVD’ers, 38 procent, bij volgende parlementsverkiezingen liever een ander als lijsttrekker ziet dan premier en huidig partijleider Mark Rutte. Hoewel dus maar 62 procent van de VVD’ers Rutte wel opnieuw als lijsttrekker wil, krijgt de premier wel de hoogste beoordeling van alle VVD-bewindspersonen uit het kabinet, een 8,1 gemiddeld.

Over de vraag wie de partij dan wel zou moeten leiden, verschillen de gedachten nogal: 12 procent zou voor minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaan. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra krijgt 10 procent van de stemmen en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) en minister Jeanine Hennis-Plasschaert beide 5 procent.

Vrijdag en zaterdag houdt de VVD congres in Leeuwarden. Vrijdag zei premier Rutte dat hij het als zijn taak ziet om de verkramping in de samenleving weg te nemen. „Ik snap dat mensen zich zorgen maken. Blijft mijn buurt wel mijn buurt, blijft onze samenleving wel onze samenleving, blijft Nederland wel Nederland”, zei Rutte. „Maar volgens mij hebben we alles in huis om Nederland Nederland te laten blijven. Trots, koppigheid en zelfvertrouwen.”