Voetbalsters geplaagde FC Twente pakken landstitel

Het is de vierde landstitel op rij voor FC Twente. De Eredivisie voor vrouwen bestaat uit zeven clubs.

Kampioenschap van de vrouwenploeg van FC Twente in 2013. Toen was er nog een BeNe League met teams uit België. Foto Vincent Jannink/ ANP

De voetbalsters van FC Twente hebben op vrijdagavond de landstitel behaald na een 3-0 overwinning op hekkensluiter PEC Zwolle, zo meldt de NOS. Het is de vierde landstitel op rij.

Twitter avatar Eredivisievr Eredivisie Vrouwen FC TWENTE IS LANDSKAMPIOEN! GEFELICITEERD! #kampioen #eredivisievrouwen https://t.co/w9XdMcEOvn

De ploeg van trainer Arjan Veurink won op doelsaldo van nummer twee Ajax, dat thuis met 1-0 won van PSV. De voetbalsters van Ajax verspeelden vorige week de landstitel door te verliezen bij FC Twente. De ploeg uit Amsterdam liep ook bij de mannen de titel mis. In de laatste wedstrijd speelde Ajax gelijk bij De Graafschap waardoor PSV zeer verrassend kampioen werd.

Clubs spelen vier keer tegen elkaar

In de kampioenswedstrijd tegen Zwolle maakte spits Jill Roord voor rust twee doelpunten, Ellen Jansen maakte er na ruim een uur spelen de 3-0.

De Eredivisie Vrouwen bestaat dit jaar uit zeven clubs. Naast FC Twente, PEC Zwolle, Ajax en PSV doen ook de vrouwen van sc Heerenveen, ADO Den Haag, en Telstar VVNH mee aan de competitie. Zij spelen vier keer tegen elkaar.

De vrouwencompetitie werd in 2007 opgericht, sindsdien kende de competitie verschillende gedaantes. In 2012 kwam de BeNE League tot stand met ook vrouwenploegen uit België. Na drie jaar trokken de Nederlandse clubs en de KNVB de stekker uit deze competitie. Vanaf dit seizoen wordt er weer alleen gevoetbald tegen Nederlandse clubs. Op termijn wil de KNVB de Eredivisie Vrouwen verder uitbreiden. Ook Rotterdamse clubs zouden interesse hebben om deel te nemen.

Vrouwenvoetbal Twente zit in aparte stichting

Voetbalclub FC Twente kent momenteel een zeer roerige tijd. De club uit Enschede werd door de licentiecommissie van de KNVB teruggezet naar de Jupiler League vanwege financieel wanbeleid.

Op vrijdagmiddag kondigde FC Twente aan dat ze een kort geding aanspannen tegen deze straf. De maatregelen tegen FC Twente hebben geen directe invloed op de vrouwenploeg. Zij zijn ondergebracht in een aparte stichting. Er is alleen geen geld meer voor de vrouwelijke opleidingsploegen.

    • Huib de Zeeuw