Het vleesavondje van NPO3: seks en darmkanker

Weet wat je eet! Dat werd ons donderdag goed ingepeperd op jongerenzender NPO3.

Marijn Frank in de documentaire Vleesverlangen (NTR).

Zeven uur ’s ochtends op tv, nog voor het ontbijt: Mike Rowe snijdt in Dirty Jobs de balzak van een lam open en zuigt met zijn mond de ballen eruit. Hij bakt de testikels in reuzel en eet ze op.

‘Sheep Castrator’ (2008) is een klassieker in deze Discovery-serie over vuil werk. Het doet denken aan de beroemde tweet van Facebookbaas Mark Zuckerberg: „Just killed a pig and a goat.” Vleeseters zijn vervreemd van hun voedsel en zouden moeten ervaren hoe het is om te doden voor hun eten. Weet wat je eet!

Dat werd ons gisteren goed ingepeperd op het vleesavondje van NPO3. De jongerenzender ruimt iedere dinsdag en donderdag in voor het thema ‘Food’. Want eet-tv is in de mode. Gisteren hadden ze maar liefs drie programma’s over de vleesindustrie.

Om aan de grote vraag te voldoen, moet de vleesindustrie nog intensiever en inventiever worden. In De keuringsdienst van waarde (die over varkensvlees gaat) is bijvoorbeeld een ‘hoestmicrofoon’ te zien, die aan de ‘hoestingen’ van de varkens kan horen of ze ziek zijn. Intensieve veeteelt is slecht voor het klimaat, maar dat kwam nauwelijks aan bod. ‘De keuringsdienst’ is doorgaans een kritisch programma waar je echt wat van leert, maar dit keer waren ze zo blij dat ze in een grote stal en een slachterij mochten kijken, dat ze nauwelijks moeilijke vragen stelden.

Een van de verslaggevers, Marijn Frank, maakte met regisseur Suzanne Raes een persoonlijke documentaire over haar liefde voor vlees, die aansluitend was te zien: Vleesverlangen. Frank, vegetarisch opgevoed, is ‘verslaafd’ geraakt aan vlees. Ze heeft een dochter die ze bewust geen vlees geeft. Maar zelf kan ze het niet laten. Door onder meer stage te lopen in een slachterij, probeert ze er vanaf te komen.

Frank stelt zich lekker tuttig en onwetend op. Haar blonde pony en grote bruine ogen contrasteren mooi met de ruige slachters en de rood-witte hompen koe. Geestig is de uitwerking van Franks associatie van vlees met seks. Hersenonderzoekers laten haar een reeks beelden van vlees en porno zien. Verder laat zij haar blote lichaam bedekken met plakjes rosbief. En als ze een knappe kok het vlees ziet insmeren, fantaseert ze dat hij haar lichaam zo zou masseren met kruiden. Die perverse uitstapjes geven de documentaire zijn meerwaarde.

Franks gesprekken met een psycholoog daarentegen, nemen veel ruimte in en maken die vleesverslaving – verder vooral een aardige invalshoek – te serieus. Liever zien we haar half in tranen met het wapen in de hand bij de slachtkoe staan. Doet ze het, of doet ze het niet?

Hierna kwam nog Broodje gezond, een programma van Marlijn Weerdeburg (Danni Lowinski), dat dinsdag ook al werd uitgezonden. Weer dezelfde beelden van stal en slachterij. Ze wil weten of je darmkanker krijgt van vlees. Het antwoord is: ja, maar de kans is niet groot. Als je rood vlees eet, is de kans op darmkanker zes procent. Als je er mee stopt, zakt die kans naar vijf procent. En stijgt je kans om ergens anders aan te overlijden. Aan longkanker bijvoorbeeld (7,8 procent). Daar kunnen we mee leven.