Vijandig bod chemiereus Bayer op Monsanto

Met de overname van de zaadveredelaar uit de VS zou een reus ontstaan in zaden en chemicaliën voor de landbouw.

Bayer-fabriek in Leverkusen Foto OLIVER BERG / DPA

Het Duitse farmacie- en chemieconcern Bayer heeft woensdag een vijandig bod gedaan op het Amerikaanse Monsanto, wereldleider in zaden voor onder meer maïs, sojabonen en katoen. Als de miljardenovername doorgaat ontstaat een van de grootste producenten van zaden- en landbouwchemicaliën ter wereld.

Vorige week meldde persbureau Bloomberg dat Bayer (beurswaarde 79 miljard euro) onderzoek deed naar een overname van Monsanto (beurswaarde 38 miljard euro). Monsanto heeft bevestigd dat het een „ongevraagd, niet bindend” overnamebod van Bayer heeft gekregen. Monsanto geeft geen commentaar en bestudeert het voorstel. De financiële details zijn onbekend.

Bloomberg meldde in maart al dat Monsanto overnamegesprekken zou voeren met zowel Bayer als BASF. De operationeel directeur Brett Begemann van Monsanto deed dit woensdag nog af als „wilde speculatie”.

Monsanto (1901) werd in de jaren 70 groot met de productie van het omstreden landbouwgif Roundup – dat de Wereldgezondheidsorganisatie deze week uiteindelijk als niet-kankerverwekkend bestempelde. Medio jaren negentig kwam het bedrijf met de eerste genetisch gemodificeerde zaden, die bestendig zijn tegen insecten en bestrijdingsmiddelen. Milieuorganisaties voeren al jaren actie en claimen dat gentechgewassen het milieu vervuilen en de volksgezondheid schaden.

Bayer (1863) is actief in gezondheid en landbouw. Bayer is de uitvinder van aspirine en produceert onder meer anticonceptiepillen. Ook maakt het pesticiden en insecticiden voor boeren en bestrijdingsmiddelen „tegen ziekten en plagen in huis en tuin” voor consumenten. Bayer verkoopt ook zaden en is een directe concurrent van Monsanto. Een overname kan voor beide voordelen bieden. Monsanto zou minder afhankelijk worden van de landbouw, terwijl de zadendivisie van Bayer de nummer 1-positie overneemt.

De prijs van gewassen staat onder druk en leidt al jaren tot fusies, zoals begin 2016 van de chemiereuzen Dow Chemical en DuPont. Monsanto probeerde zelf zaadveredelaar en pesticidenmaker Syngenta over te nemen.

Beleggers in Bayer en Monsanto reageerden donderdag niet zo enthousiast op het bod. Het aandeel Bayer, dat woensdag sloot op bijna 89 euro, stond donderdag in Frankfurt circa 8 procent in de min. Monsanto, met een slotkoers van ruim 97 euro, stond in New York op 0,5 procent verlies.