Verschuren pakt zilver op 100 meter vrij

Het is een zeer succesvol EK voor zwemmer Sebastiaan Verschuren. Hij won al de 200 meter vrije slag.

Sebastiaan Verschuren is zeer verheugd na zijn zilveren medaille op de 100 meter vrije slag. Foto Olaf Kraak/ ANP

Zwemmer Sebastiaan Verschuren heeft op het Europees Kampioenschap zwemmen in Londen zeer verrassend de zilveren medaille gewonnen op de 100 meter vrije slag. De Italiaan Luca Dotta won het goud, de Fransman Clement Mignon pakte de bronzen plak.

De 27-jarige Verschuren tikte in het koningsnummer aan op 48,33, daarmee plaatste hij zich voor de Olympische Spelen in Rio. De winnende race werd afgerond in 48,25.

Succesvol EK voor ontspannen Verschuren

Bij de start op de 100 meter lag Verschuren, die niet bekend staat om zijn snelle openingen, nog ver achter. Maar na het keerpunt liep hij snel in op zijn concurrenten. Hij kwam in de laatste meters maar net te kort voor de gouden plak.

Voor Verschuren is het een zeer succesvol EK. Hij won woensdag nog de 200 meter vrij. Op het EK in 2010 won Verschuren twee bronzen medailles.

Bij de NOS reageert Verschuren zeer verheugd op zijn zilveren medaille. Waarin hij nog even stilstaat bij zijn zwakke start.

“Het is 100 meter, niet 50. Dus dat is voor mij wel heel mooi. Het is de tiende keer dat ik dit probeer en de tiende keer is het gelukt.”

Vrouwen pakken vier medailles

Eerder dit toernooi wonnen de vrouwenestaftteeploeg de 4×100 meter vrije slag. Op het individuele nummer van de 100 meter vrije slag pakte Ranomi Kromowidjojo zilver en Femke Heemskerk brons. De Zweedse favoriet Sarah Sjöström won het goud.

Ook wist de schoonspringster Uschi Freitag zilver te veroveren op de 3-meterplank. Het was voor het eerst in 21 jaar dat Nederland weer een medaille won op de EK op het onderdeel schoonspringen.

    • Huib de Zeeuw