Turks parlement stemt voor omstreden immuniteitswet

Door deze grondwetswijziging kunnen parlementariërs worden vervolgd. Oppositiepartij HDP noemt het een “paleiscoup van Erdogan”.

De leden van de pro-Koerdische HDP stemmen in het Turkse parlement over de immuniteitswet. Zij worden vooral getroffen door deze grondwetswijziging. Foto Burhan Ozbilici/ AP

Het Turkse parlement heeft op vrijdagmiddag gestemd voor een grondwetswijziging die de onschendbaarheid van volksvertegenwoordigers opheft. Door deze wet kunnen parlementsleden in de toekomst worden vervolgd. Dit treft vooral leden van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. Naar een aantal van hen is al een onderzoek ingesteld.

Van de 550 parlementsleden stemden 376 voor de wetswijziging, zo meldt de Turkse krant Hurriyet Daily News. Omdat er meer dan 367 stemmen voor waren, is een referendum over de grondwetswijziging niet nodig. President Erdogan moet de wet nog wel ratificeren. Op dinsdag, tijdens de eerste stemronde, waren 348 parlementiërs voor het voorstel.

HDP: Paleiscoup Erdogan

Het wetsvoorstel van de regerende AK-Partij volgde op uitspraken van president Erdogan die HDP-parlementariërs neerzette als “dienaren van terreur”. Volgens de Turkse regering steunt de HDP de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. De PKK is verantwoordelijk voor een reeks recente terreuraanslagen in Turkije.

In totaal lopen er 667 onderzoeken naar parlementariërs, waarvan 405 naar leden van de HDP en 103 naar de belangrijkste seculiere oppositiepartij de CHP. Zo laat een Turkse functionaris weten aan persbureau AP.

De HDP ontkent deze beschuldigingen over het aanzetten tot terreur, zij hebben in het afgelopen jaar meermaals opgeroepen tot een einde aan het geweld in het zuidoosten van het Turkije. Ze willen dat de PKK en de Turkse regering de vredesbesprekingen hervatten. In reactie op de grondwetswijziging geeft de HDP aan dat er sprake is van een “paleiscoup van Erdogan”.

Twitter avatar HDPenglish HDP English The last day in the Turkish Parliamentary Show “Lifting of Immunity” --an episode of the Erdogan’s Palace Coup. https://t.co/vrTWyoVq4G

Europarlement kritisch over Turkse grondwetswijziging

Het Europees Parlement is zeer kritisch over de grondswetswijziging. Deze stap van Turkije heeft volgens NRC-correspondent Marloes de Koning ook invloed op de EU-Turkije deal.

“Het debat over het opheffen van de immuniteit en het vervolgen van parlementariërs raakt zo de kern van de controverse die het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije doet wankelen”.

Volgens PvdA-Europarlementariër Kati Piri, rapporteur over Turkije, is er steeds minder sprake van een democratie in Turkije. De grondswetwijziging is volgens haar een “historische fout”, zo laat ze weten aan Hurriyet Daily News.

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas geeft aan, zo bericht AP, dat deze stap het steeds moeilijker maakt voor Turkije om lid te worden van de Europese Unie.

“Parlementsleden die kritisch zijn [op de overheid] moeten niet vervolgd kunnen worden. Wanneer Turkije lid wil zijn van de EU moet het niet de rechtsstaat uithollen”.