Tien maanden geëist tegen vader ‘jihadgezin’ Huizen

De 32-jarige man zou op het punt gestaan hebben met zijn gezin af te reizen naar Syrië.

De verdachte Rachid el J. tijdens de regiezitting, eind vorig jaar. Foto Aloys Oosterwijk / ANP

Justitie heeft twintig maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk geëist tegen een man uit Huizen die op het punt gestaan zou hebben zich aan te sluiten bij terreurgroep Islamitische Staat in Syrië. De 32-jarige vader werd in augustus 2014 opgepakt als onderdeel van wat bekend zou worden als een “jihadgezin”. Ook een andere familie, twee ouders met hun kinderen, werd opgepakt. Uiteindelijk werd maar een verdachte vervolgd.

Volgens het Openbaar Ministerie is er onvoldoende bewijs dat de man zich al had aangesloten bij IS. Wel vindt justitie dat er genoeg bewijzen voor liggen om aan te nemen dat hij dat van plan was. Bij de aanhouding van de man stonden volgens het OM tassen en rugzakken ingepakt klaar. Zelf ontkent de man voor IS te hebben willen vechten, en beweert hij slechts zijn broer in Syrië op hebben willen zoeken.

De man wordt verder verdacht van “het bevorderen of voorbereiden van misdrijven met een terroristisch oogmerk”. In een auto en de rugtassen werden onder meer contant geld, trainingsschema’s voor jihadisten en documenten met extremistische inhoud gevonden, aldus het OM. Bovendien zou hij geweten hebben dat zijn broer zich bij IS had aangesloten.