Slim trottoir telt stappen van wandelaars

Tegels die elektriciteit produceren als je erop stapt of springt, zijn er al langer. Je vindt ze in disco’s, stadions, luchthavens en musea – soms tijdelijk, soms permanent. De stroomproductie is niet enorm: drie uur lopen of springen levert nog geen kilowattuur aan elektriciteit op. Het is vooral een gimmick op duurzame feestjes.

Het Britse PaveGen kondigde afgelopen week aan de stap van dansvloer naar straat te willen zetten met een driehoekige trottoirtegel die ook gegevens verzamelt en verzendt. Tellen van stappen geeft inzicht in waar mensen lopen, met hoeveel en op welk tijdstip. Interessant voor slimme gemeentes – smart cities – vertelt Sanaa Siddiqui, communicatiemedewerker van PaveGen, en voor winkeliers en stadioneigenaren om te kijken wat de looproutes zijn.

Energy Floors, de Nederlandse concurrent van PaveGen, gebruikt gegevens uit tegels vooral om te registreren hoeveel energie wordt geproduceerd, vertelt directeur Michel Smit: „Maar de technologie wordt goedkoper, waardoor we nu ook aan grotere oppervlakken kunnen denken, zoals trottoirs en vliegvelden. Dat maakt gegevens ook voor andere partijen interessant.” Energy Floors wil ook zonnecellen aanbrengen op zijn slimme tegels. Over de prijs van een slim trottoir willen noch PaveGen noch Energy Floors iets kwijt. „Dat hangt van te veel factoren af.”