Sinds begin 2016 zeker 500 Albanezen uitgezet

Vrijdag vertrok opnieuw een groep van dertig Albanese vluchtelingen met een overheidsvlucht.

Vluchtelingen vertrekken van de tijdelijke noodopvang Heumensoord. Foto Piroschka van de Wouw / ANP

Nederland stuurt de laatste tijd geregeld Albanezen terug naar hun land van herkomst. Vrijdag vertrok voor het eerst een grote groep van dertig Albanese vluchtelingen met een overheidsvlucht. Daarmee komt het aantal uitgezette Albanezen sinds 2016 uit op 500, zo meldt het minister van Veiligheid en Justitie.

Het aantal asielvragen uit het land steeg de afgelopen maanden fors. Het aantal verzoeken kwam in maart uit op 224. Eerder berichtte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat er in januari en februari respectievelijk 230 en 250 aanvragen van Albanezen binnenkwamen. In totaal zijn er tot nu toe in 2016 900 aanvragen gedaan door Albanezen in Nederland. De meeste van die aanvragen worden direct afgewezen, omdat het land als veilig aangemerkt staat en de asielzoekers dus in principe geen bescherming nodig hebben.

Eerder werd al bekend dat door de dalende verzoeken van Syriërs en Ethiopiërs de laatste maanden Albanezen het vaakst asiel aanvragen in Nederland.

Groepsgewijs

Om mensen uit Albanië zo snel mogelijk terug te plaatsen spraken Nederland en Albanië begin dit jaar af om voortaan uitzettingen ook groepsgewijs plaats te laten vinden, zoals vrijdag is gebeurd.