Beveiligers protesteren tegen ‘te hoge werkdruk’

Naar schatting driehonderd tot vierhonderd beveiligers op Schiphol hebben donderdagavond tien minuten het werk neergelegd. Dat leidde volgens een woordvoerder van vakbond FNV Schiphol tot „groeiende rijen passagiers, maar niet zo dat ze hun vliegtuig hebben gemist”. De beveiligers vinden de werkdruk te hoog, onder meer omdat zij te lang achter elkaar moeten staan. Zij willen dat hun werkgevers en het luchthavenbedrijf als opdrachtgever daar iets aan doen. De beveiligers werken onder meer bij de controle van handbagage, in de bagageruimte en ze bewaken de personeelsdoorgangen.

Volgens de FNV is op 45 plekken het werk neergelegd door ongeveer acht mensen per plek. De bond is van plan de werkonderbrekingen op te voeren als de beveiligingsbedrijven en Schiphol niet tegemoetkomen aan de vakbondseisen. Schiphol benadrukte dat het zich het recht voorbehoudt de rechter te vragen acties te verbieden. Bij deze eerste korte werkonderbreking zag de luchthaven daar geen reden toe. (ANP)