Rutte: politici moeten maatschappelijke verkramping wegnemen

De premier sprak op het VVD-congres over onrust over onder meer de arbeidsmarkt en terrorisme.

Rutte op het VVD-congres in de WTC Expo in Leeuwarden. Foto Siese Veenstra / ANP

Het is de taak van politici om de verkramping in Nederland weg te nemen. Die verkramping in de samenleving ontstaat door onzekerheid op de arbeidsmarkt, onzekerheid over vluchtelingen en angst voor terreurdreiging. Dat zei premier en VVD-leider Mark Rutte vrijdagavond, in zijn toespraak op het voorjaarscongres van de VVD.

Rutte sprak op het congres zijn begrip uit voor die verkramping:

“Ik snap dat mensen zich zorgen maken. Blijft mijn buurt wel mijn buurt, blijft onze samenleving wel onze samenleving, blijft Nederland wel Nederland. Maar volgens mij hebben we alles in huis om Nederland Nederland te laten blijven. Trots, koppigheid en zelfvertrouwen.”

De VVD is daarbij volgens hem “meer dan ooit nodig” richting de parlementsverkiezingen van maart 2017, zei Rutte. Over de vraag of Rutte zelf dan weer lijsttrekker wordt, zei hij niets.

Dikke ik

Ruttes toespraak klonk als vervolg op zijn aanklacht over de ‘Dikke Ik’, op het congres van vorig jaar. Toen zei de premier zich te ergeren aan “de hufterigheid en het egoïsme van mensen die alleen geloven in het grote dikke ik”. Bankiers die klaagden over hun te lage salaris moesten maar naar Londen verhuizen, zei hij.

Nu hield Rutte een persoonlijk verhaal over wat hij van zijn ouders en van een baas bij Unilever had geleerd. Zijn inmiddels overleden vader leerde hem “niet naar mensen op en niet op mensen neer te kijken”. Van zijn moeder leerde hij vooruit kijken – en van zijn chef bij Unilever dat je “fakers” binnen een bedrijf hebt én mensen “die wérkelijk bezig zijn met hun erfenis voor hun opvolgers.” Verder prees Rutte vooral vakmensen als leraren, politiemensen en ambulancepersoneel. “Wij zijn een partij van het vakmanschap.”

Zijlstra: jaarlijks maximaal 15.000 asielzoekers naar Nederland

De VVD houdt vrijdag en zaterdag congres in Leeuwarden met als thema de “onvoorwaardelijke waarden” van Nederland. Zaterdag spreekt de partij over de totstandkoming van het verkiezingsprogramma en houdt fractievoorzitter Halbe Zijlstra de afsluitende toespraak.

Laatstgenoemde deed zaterdag alvast enkele ferme uitspraken in De Telegraaf. Zijlstra zei dat wat de VVD betreft er jaarlijks maximaal 15.000 asielzoekers van buiten de EU asiel moeten kunnen krijgen in Nederland. Die moeten bovendien op uitnodiging naar Europa komen. Zijlstra:

“Voor mensen van buiten Europa moet hier geen recht meer op asiel zijn. Als ze toch komen, dan moeten ze per kerende post terug.”

Zijlstra herhaalde het VVD-standpunt dat primair gefocust moet worden op opvang in de regio. Grote groepen die naar Nederland worden gehaald blijven op elkaar klitten, aldus de fractievoorzitter. “Die houden hun eigen leefwijze en normen- en waardenpatroon overeind. Die integreren niet, maar die segregeren.”