Politiechef San Francisco weg na dood zwarte vrouw

De politie-eenheid van Greg Suhr ligt al maanden onder vuur na een aantal opmerkelijke dodelijke incidenten.

Archieffoto van Greg Suhr uit 2013 op een perconferentie na een dodelijk incident bij een basketballwedstrijd. REUTERS/Stephen Lam/File Photo

De hoogste politiebaas van San Francisco, Greg Suhr, is donderdagavond opgestapt, uren nadat een agent een zwarte vrouw doodschoot. Dat meldt persbureau AP. De politie-eenheid van de stad in Californië ligt al maanden onder vuur na een aantal opmerkelijke dodelijke incidenten en een racistisch schandaal.

Donderdagochtend werd een 27-jarige zwarte vrouw doodgeschoten nadat ze een auto had gestolen en tegen een geparkeerde wagen botste. Volgens de agenten luisterde ze niet naar hun bevelen. De vrouw, van wie de identiteit niet is bekendgemaakt, overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De dood leidde tot woedende reacties in de stad.

Steeds luidere kritiek op Suhr

Geluiden over ontslag van Greg Suhr werden de laatste maanden steeds luider. In december doodden vijf agenten in dezelfde wijk de zwarte 26-jarige Mario Woods, die een mes bij zich had, wat de politie van San Francisco op veel kritiek kwam te staan. Een video van de schietpartij ging rond op internet. In april kwam aan het licht dat drie agenten elkaar racistische berichten stuurden.

Het gebruik van dodelijk geweld tegen Afro-Amerikaanse burgers door blanke politieagenten heeft in de Verenigde Staten geleid tot grootschalige protesten.

Burgemeester benoemt zwarte plaatsvervanger

Suhr vertrekt op verzoek van de burgemeester van San Francisco Ed Lee. Hij benoemde direct de zwarte Toney Chapin als waarnemend chef.

Lee steunde de politiechef nog na het fatale schietincident van december en het racistische berichtenschandaal in april, maar vroeg Suhr nu op te stappen. Hervormingen om het gebruik van politiekogels te verminderen gingen volgens de burgemeester te langzaam. Hij heeft op een persconferentie aangegeven het vertrouwen in Suhr te hebben verloren:

“Ik heb eerder het vertrouwen in Suhr uitgesproken, omdat ik weet dat hij de noodzaak van hervormingen begrijpt. Maar na het dodelijke schietincident van vanochtend en mijn gesprek met Suhr vanmiddag, ben ik tot een andere conclusie gekomen over hoe we het beste voorwaarts kunnen gaan.”