Pianist Tomoko Mukaiyama heeft 92 paar schoenen. Bekijk haar kledingkast

De meeste schoenen zijn te hoog, te krap of te pijnlijk om op te lopen. “Maar ik koop ze toch, omdat het prachtige objecten zijn.” Neem een kijkje in de kast van Mukaiyama.

Te pijnlijk, te hoog, te krap. Een aanzienlijk deel van de 92 paar schoenen die Tomoko Mukaiyama (52) bezit, kan ze hoogstens binnenshuis even aan, al loopt ze daar uitsluitend op sokken. „Maar ik koop ze toch, omdat het prachtige objecten zijn”, zegt de in Japan geboren concertpianist en kunstenaar, die ooit een voorstelling maakte over haar liefde voor schoenen. „En hoe moeilijker ze lopen, hoe mooier ze zijn.”

Mukaiyama bewaart haar schoenen allemaal in een boekenkast. De dozen zijn zelden de originele; vaak koopt ze schoenen als ze op reis is, dozen passen niet in de koffer. Een aantal van de foto’s op de dozen zijn „met tegenzin” gemaakt door haar echtgenoot, fotograaf Philip Mechanicus, die in 2005 overleed. Tegenwoordig vraagt ze haar dochter Kiriko haar nieuwe aankopen te fotograferen.

Met plateauzolen is pianospelen lastig

Tekst loopt door onder de foto

De schoenencollectie van Tomoko Mukaiyama

De schoenencollectie van Tomoko Mukaiyama. Foto Arjen Born

Achter de zilveren veterschoen met hak staat het enige paar schoenen waarvan de hakken laag en soepel genoeg zijn om te dragen bij het pianospelen. Als je plateauzolen aanhebt, voel je de pedalen niet meer.”

Deze rode laarzen van satijn, die ik ooit in China kocht, stonden tijdens de voorstelling Shoes op mijn vleugel.” Tijdens het optreden was ze omringd door schoenen, er was een video-installatie over schoenen te zien en een machine die honderden witte schoenen over het toneel uitspuugde. „Schoenen staan voor verlangen, hebzucht zelfs: je hebt al schoenen, en toch wil je er altijd meer”, zei ze er destijds over.

De zwarte pumps met veren zijn van Pierre Hardy. Als ik ze vijf minuten aanheb, moet ik al huilen. Maar ik heb nooit spijt dat ik ze heb gekocht. Het is mijn favoriete paar.” Op het zwarte paar rechts, van Azzedine Alaïa, kan Mukaiyama evenmin lopen.