‘Passagiers EgyptAir stonden niet op terreurlijsten’

Dat hebben bronnen gezegd tegen AP. De vermoedelijke passagierslijst lekte vrijdag uit.

Familieleden en vrienden van de inzittenden bidden bij een moskee in Kaïro. Foto Mohamed Meteab / AFP

Op de uitgelekte passagierslijst van vlucht 804 van Egypt Air staan geen namen die voorkomen op Europese of Amerikaanse terroristenlijsten. Dat hebben drie anonieme Europese beveiligingsfunctionarissen vrijdag gezegd tegen persbureau AP. De authenticiteit van de passagierslijsten is nog niet door de luchtvaartmaatschappij bevestigd.

Europese en Amerikaanse veiligheidsdiensten maken vaak gebruik van lijsten met daarop de namen van personen die in verband gebracht worden met terrorisme, schrijft AP. Bij bestudering van de gelekte lijst met passagiers werd echter geen match gevonden.

Lees meer over de verdwijning van het vliegtuig: Lichaamsdelen passagiers vermist toestel gevonden

Hoewel er nog altijd grote onduidelijkheid bestaat over de toedracht van de ramp met vlucht 804, staat vast dat hij is neergestort. Of het een ongeluk of een aanslag was, moet nog blijken. Voor zover bekend wordt naar het grootste deel van het toestel en de zwarte dozen nog altijd gezocht.

Het toestel was op weg van Parijs naar Kaïro en had 56 passagiers en tien bemanningsleden aan boord toen het op donderdagochtend van de radar verdween. Lange tijd was de Airbus A320 spoorloos, tot er vrijdagochtend wrakstukken en stoffelijke resten werden gevonden op 290 kilometer uit de kust van het Egyptische Alexandrië.

    • Bastiaan Nagtegaal