Opnieuw moord met kapmessen in Bangladesh

Het slachtoffer is een homeopathische arts. Vermoedelijk zijn islamitische extremisten de daders.

De begrafenis van een vermoorde homoactivist een paar weken terug. Foto AP Photo

In het Bengaalse plaatsje Bottoil is vrijdag een homeopathische arts met kapmessen vermoord. Een docent aan de plaatselijke universiteit is in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht, zo meldt de Bengaalse krant The Daily Star.

De twee mannen waren op een motor op weg naar het plaatsje Shishirmath om lokale inwoners voor ziektes te behandelen. Drie tot vier aanvallers stopten hen en hakten op hen in met kapmessen. Ze werden geraakt op hun hoofd, schouders en borst, aldus de politie. Sanaur Rahman (60) overleed snel daarna.

Wie er achter de aanval zit is onbekend, maar de methode lijkt veel op die van islamitische extremisten, die de laatste tijd meerdere moorden op tegenstanders hebben gepleegd in Bangladesh. Rahman zou elke week bijeenkomsten hebben georganiseerd voor Bauls, leden van een groep religieuze Bengaalse muzikanten, die ideeën uit verschillende geloven combineren. Zowel hindoes als moslims die mystieke stromingen aanhangen kunnen Baul zijn.

Seculiere tegenstanders

Begin mei werd een religieuze leraar van de mystieke islamitische soefi-stroming vermoord. In april hakten extremisten twee homo-activisten dood. Niet lang daarvoor liet een hoogleraar die atheïsme zou hebben gepredikt het leven na een kapmesaanval, vlak nadat een student werd vermoord die zich uitsprak tegen de islam. Eerder werden al atheïstische bloggers en andere seculiere activisten slachtoffers van hakmoorden.

Bangladesh heeft te maken met een radicalisering van islamitische inwoners. Veel Bengalen werken tijdelijk in het Midden-Oosten en nemen de strengere leefregels mee terug naar huis. Duizenden koranscholen in Bangladesh worden ondersteund met geld uit Golfstaten, waardoor het wahabisme, de strenge variant van de islam uit Saoedi-Arabië, aan populariteit wint.