Lichaamsdelen passagiers vermist toestel gevonden

De Egyptische marine vond de lichaamsdelen en wrakstukken op 290 kilometer ten noorden van de kustplaats Alexandrië.

Militairen uit Griekenland, Egypte, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk nemen deel aan de zoekactie.
Militairen uit Griekenland, Egypte, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk nemen deel aan de zoekactie. Foto AP

De Egyptische marine heeft lichaamsdelen gevonden, waarschijnlijk van passagiers van het vermiste vliegtuig van EgyptAir. Dat meldt persbureau Reuters op basis van het Egyptische ministerie van luchtvaart. Bij de zoektocht zijn ook wrakstukken, vliegtuigstoelen en bagage van passagiers gevonden.

De wrakstukken zijn gelokaliseerd op 290 kilometer ten noorden van de Egyptische kustplaats Alexandrië. In het gebied wordt nu gezocht naar de zwarte dozen van het toestel. De Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi heeft direct na de bekendmaking van de gevonden wrakstukken zijn medeleven betuigd met de nabestaanden van de slachtoffers.

Meerdere landen nemen deel aan zoektocht

De zoektocht naar het vermiste passagiersvliegtuig van EgyptAir, dat donderdagochtend van de radar verdween en neerstortte, ging vrijdag onverminderd door. Militairen uit Griekenland, Egypte, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk nemen deel aan de zoekactie.

Vlucht MS804 was op weg van Parijs naar Kairo met 56 passagiers en 10 bemanningsleden aan boord, toen het donderdagochtend van de radar verdween. Volgens Griekenland maakte het toestel vlak voordat het neerstortte abrupte schommelingen en een bocht van 90 graden naar links en toen 360 graden naar rechts. Volgens Egypte is het “waarschijnlijker” dat het toestel is neergestort door een terroristische aanval dan door technisch mankement.

Echter, over het lot van van EgyptAir-vlucht 804 kan alleen nog maar gespeculeerd worden. Donderdagavond leek het wrak gevonden te zijn toen de vicevoorzitter van de luchtvaartmaatschappij, Ahmed Adel, in een interview met nieuwszender CNN zei dat wrakstukken van het toestel gevonden waren. De tweede man van Egyptair baseerde zich daarbij op stukken plastic en reddingsvesten die de Griekse kustwacht op 370 kilometer ten zuidoosten van Kreta had gevonden.

Later bleek dat de wrakstukken, die gevonden werden op 80 kilometer ten zuidoosten van het gebied waar het vliegtuig neerstortte, niet van het vermiste toestel waren. “De zoektocht gaat dus verder”, liet Adel weten in een verklaring. De wrakstukken die vrijdag gevonden zijn, zijn vrijwel zeker van het vermiste toestel.

EgyptAir eerder betrokken bij incidenten

Het is de tweede keer in relatief korte tijd dat een vliegtuig van EgyptAir betrokken is bij een incident. In maart werd een A320 van EgyptAir gekaapt die vanaf de Egyptische kustplaats Alexandrië onderweg was naar de hoofdstad Kairo. Een verwarde man dreigde zichzelf op te blazen met een bomgordel als het toestel niet zou uitwijken naar de luchthaven van Larnaca op Cyprus. De bomgordel bleek nep te zijn en de man zit vast op Cyprus.

Het neergestorte vliegtuig van EgyptAir is een harde klap voor het toerisme in Egypte, dat een populaire bestemming is onder westerse toeristen. Het aantal toeristen dat het land bezoekt was flink gedaald, nadat een Russisch vliegtuig eind vorig jaar neerstortte in de Sinaïwoestijn. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) claimde verantwoordelijk te zijn voor deze aanslag.