Volleybalvrouwen op drempel van Olympische Spelen

Na hun knappe winst op Italië vrijdag, delen ze de leiding in het klassement van het olympisch kwalificatietoernooi.

De Nederlandse volleybalsters juichen, foto ter illustratie. ANP / Robin van Lonkhuijsen

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben hun ticket voor Rio bijna in handen. Met hun knappe winst op Italië (3-0) vrijdag bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Japan, delen ze de leiding in het klassement met Italië en Korea. Italië had tijdens dit OKT tot dusver alle wedstrijden gewonnen.

Vier van de acht landen in het OKT plaatsen zich voor Rio, waarbij één plaats gereserveerd is voor het beste Aziatische team. Omdat Korea en Japen (vierde plaats) zo goed presteren, lijkt een plek in de top vier voor Nederland voldoende. Als de ploeg zaterdag Peru weet te verslaan, zijn ze verzekerd van deelname in Rio. De volleybalsters kunnen ook naar Rio als Thailand punten laat liggen tegen Zuid-Korea. Deelname aan de Olympische Spelen zou voor de volleybalvrouwen voor het eerst zijn sinds de Spelen van Atlanta, twintig jaar geleden.

De Italiaan Guidetti

Het is de tweede gooi naar het ticket, bij het olympisch kwalificatietoernooi in Ankara greep de ploeg er net naast. Het team staat onder de leiding van de Italiaanse bondscoach Giovanni Guidetti. NRC-redacteur Henk Stouwdam schreef eerder over hem:

“De internationale opmars van Nederland is spectaculair. Van een wankelmoedige ploeg die sinds 2009 ver verwijderd bleef van alle prijzen, heeft Guidetti in minder dan een half jaar een tweevoudige finalist gesmeed, eerst op het EK in Nederland en daarna op het mini-EK in Turkije, zoals het olympisch kwalificatietoernooi werd geafficheerd.”

Sterspeler in het team van Guidetti is diagonaalspeelster Lonneke Slöetjes (25) uit het Gelderse Varsseveld, die voorheen vaak last had van blessures. Ze zei in oktober in een interview met NRC over haar coach:

“Giovanni kan als geen andere coach een speelster in vorm krijgen. Hij zet je eerst onder druk, zo diep dat je aan jezelf gaan twijfelen, maar geeft je vervolgens zoveel vertrouwen en zoveel energie, dat je het allerbeste uit jezelf haalt.”