Juridisch gevecht van geliefden

In het op feiten gebaseerde Freeheld speelt Julianne Moore politierechercheur Laurel Hester die kort nadat ze de liefde van haar leven ontmoet te horen krijgt dat ze ongeneeslijke longkanker heeft. Probleem is dat haar veel jongere vriendin Stacie (Ellen Page) geen recht heeft op pensioen na haar overlijden. Hester besluit de laatste fase van haar leven te gebruiken om tegen dit onrecht te strijden.

Freeheld is een passieproject van Page, die in 2014 in een spraakmakende toespraak uit de kast kwam als ‘gay’. Toch blijft ze als de wat timide Stacie in de film op de achtergrond. Freeheld concentreert zich op het maatschappelijke en juridische gevecht van de vrouwen; hun liefde komt minder goed uit de verf. Toch interessant, vooral door de reacties op de hele kwestie in de harde politiewereld.