Juncker waarschuwt ‘deserteurs’ voor gevolgen Brexit

De voorzitter van de Europese Commissie liet zich in Le Monde voor het eerst expliciet uit over een mogelijke Brexit.

Foto Max Rossi / Reuters

Als de Britten op 23 juni besluiten om uit de EU te stappen, liggen ze er ook echt uit. “Ik weet zeker dat de ‘deserteurs’ niet met open armen terug verwelkomd zullen worden.” Dat heeft Jean-Claude Juncker vrijdag gezegd in een interview met het Franse dagblad Le Monde.

Volgens de voorzitter van de Europese Commissie kan een Brits ‘nee’ niet zonder gevolgen blijven. “Het Verenigde Koninkrijk zal moeten accepteren dat het als niet-EU-land wordt beschouwd, en dat de draad niet gewoon kan worden opgepakt.” Het is voor het eerst dat Juncker zich zo expliciet uitlaat over het ‘Brexit-referendum’, waarvan de uitkomst in Brussel met spanning wordt afgewacht.

Eerder deze week haalde ‘president’ Donald Tusk, die de EU-leiders vertegenwoordigt, uit naar Boris Johnson, het gezicht van de Britse nee-campagne. Deze vergeleek het Europese project met Hitlers pogingen om Europa te onderwerpen. De Poolse Tusk noemde dat “absurd” en sprak van “politieke amnesie”.

Ook gevolgen bij ‘ja’

Juncker laat zich niet uit over wat er precies zal gebeuren na een Brits vertrek. Maar het is volgens hem duidelijk dat “daaruit conclusies getrokken moeten worden, zowel door hen als door ons. Dat is geen dreigement, maar onze relaties zullen niet meer dezelfde zijn als nu”.

Ook een Brits ‘ja’ zal volgens Juncker niet eenvoudig zijn, omdat dan de eerder dit jaar gesloten deal met premier Cameron moet worden uitgevoerd. Daarin zijn onder meer afspraken zijn gemaakt over het beperken van sociale voorzieningen voor arbeidsmigranten als de instroom te groot is. “Ik sta niet negatief tegenover het idee om Europa te hervormen, maar dit zal bijdragen aan de Europese verdeeldheid”, zegt Juncker.

Oostenrijk

De Luxemburger herhaalt in Le Monde ook zijn vorige week uitgesproken steunbetuiging voor de groene kandidaat, en niet voor de extreem-rechtse, bij de Oostenrijkse presidentverkiezingen zondag. “Het schijnt dat de Oostenrijkers dat niet hebben gewaardeerd, maar dat kan me niets schelen: met extreem-rechts is er geen debat of dialoog mogelijk.” De uitspraken zijn opmerkelijk, omdat de algemene opvatting luidt dat Brusselse ‘bemoeienis’ averechts werkt.

Juncker verdedigt ook de Grieken, die zwoegen met zware bezuinigingen en sterk aandringen op schuldverlichting. “We hebben ze veel afgenomen en weinig gegeven. Men zou ze op z’n minst hun waardigheid moeten teruggeven.” Schuldverlichting zal op korte termijn weinig uithalen, zegt hij, maar zou in ieder geval ,,erkenning” zijn voor de Griekse inspanningen.