Maritieme bedrijven behalen meer omzet

De maritiem-technologische industrie in Nederland heeft in 2015 een goed jaar gedraaid, ondanks de donkere wolken boven de sector. Dat heeft brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology donderdag gemeld.

De omzet steeg met 9,4 procent tot 8,2 miljard euro. De werkgelegenheid bleef op peil, met 31.000 fulltimebanen. Er werden afgelopen jaar 63 zeegaande schepen opgeleverd, en de orderontvangst bedroeg 64 schepen. Er werden 111 andere schepen opgeleverd, onder meer voor de binnenvaart en visserij. Daarbovenop kwamen 23 superjachten. Verder draaiden de circa 670 Nederlandse maritieme toeleveranciers vorig jaar een hogere omzet, net als reparateurs van zeeschepen.

Volgens de organisatie zorgen de fors gedaalde olieprijzen wel voor minder investeringen in offshore en is sprake van wereldwijde overcapaciteit aan handelsschepen. Ook nemen diverse scheepsbouwlanden beschermende maatregelen voor de eigen maritieme industrie, aldus de vakvereniging. (ANP)