Israëlische minister van Defensie verlaat de politiek

De minister is het vertrouwen in Netanyahu verloren en heeft daarom zijn ontslag ingediend.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (l) en de opgestapte minister van Defensie Moshe Ya’alon (r) op archiefbeeld. Foto Sebastian Scheiner / AP

De Israëlische minister van Defensie, Moshe Ya’alon van Netanyahu’s eigen Likud-partij, heeft vrijdag zijn ontslag ingediend. Ya’alon is het vertrouwen in Netanyahu verloren en verlaat de politiek, zo maakte hij bekend op Twitter.

Ya’alon kwam de afgelopen maanden te boek te staan als de stem der redelijkheid in het kabinet. Terwijl andere rechtse politici eerder dit jaar massaal een soldaat bijvielen die verdacht wordt van het executeren van een al uitgeschakelde Palestijn, riep Ya’alon op tot berechting van deze soldaat.

Als opvolger van Ya’alon werd woensdag al de ultranationalist Avigdor Lieberman genoemd. Volgens NRC-correspondent Derk Walters zou Lieberman een zeer controversiële minister van Defensie zijn. Zo wijzen critici op zijn gebrekkige militaire ervaring - de geboren Moldaviër schopte het slechts tot korporaal. En hij staat te boek als een ongeleid projectiel. Zo riep hij tijdens de verkiezingscampagne in 2015 dat “deloyale Israëlische Arabieren” onthoofd zouden moeten worden.

Kabinet uitbreiden

Volgens Walters voelt Netanyahu de behoefte om zijn kabinet uit te breiden, om meer zetels te krijgen:

“De bestaande coalitie van rechtse, ultrarechtse en ultraorthodoxe partijen bestaat uit slechts 61 van de 120 Knessetleden. Dit betekent in de praktijk dat iedere parlementariër van een coalitiepartij kan dreigen met opstappen om bepaald beleid erdoor te krijgen. Met Lieberman erbij komt de premier op het meer geruststellende aantal van 67 zetels uit.”