Hoofdverdachte SNS Property Finance krijgt 1,5 jaar celstraf

Negen bankiers van de vastgoedtak van SNS Reaal zijn vrijdag veroordeeld voor geheime betalingen.

Oud-bankier Buck Groenhof, hoofdverdachte in de rechtszaak tegen negen bankiers van de voormalige vastgoedbank van SNS Reaal, is vrijdagochtend veroordeeld tot 1,5 jaar cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Hij en de medeverdachten zijn veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie, omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte, oordeelde de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht. Tweede andere hoofdverdachten uit Haren kregen respectievelijk 15 maanden cel (waarvan 5 maanden voorwaardelijk) en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden en een taakstraf van 240 uur. Zes andere medeverdachten kregen taakstraffen tussen de 80 uur en 240 uur opgelegd.

De bankiers werkten bij Property Finance, de vastgoedtak van de vroegere bankverzekeraar SNS Reaal. Ze maakten zich volgens justitie schuldig aan een jarenlang geheim netwerk van onderlinge betalingen. De drie hoofdverdachten benaderden verschillende personen om via hun eigen ondernemingen te werken voor Property Finance Daarbij werd afgesproken dat zij een deel van hun uurtarief aan die ondernemingen zouden terugstorten. Ze maakten valse facturen voor zogenaamde ‘advieswerkzaamheden’. Zo kreeg de secretaresse van hoofdverdachte Groenhof 187,50 euro per uur. Van ieder uur daarvan moest ze zo’n 50 euro afdragen aan Buckhof voor advies en coaching.

De ondernemingen van de verdachten hebben boetes gekregen van 5.000 tot 50.000 euro. De rechtban vordert in totaal ruim 2 miljoen euro van deze ondernemingen voor „wederrechtelijk verkregen voordeel”, de illegale inkomsten.

Het OM had tot vier jaar gevangenisstraf geëist tegen de negen bankiers. De rechtbank legt lagere straffen op, onder meer omdat de verdachten worden vrijgesproken van oplichting en verduistering. (NRC)