In beeld

Zo zag een crime scene er honderd jaar geleden uit

Alphonse Bertillon fotografeerde meer dan honderd jaar geleden plaatsen delict voor de Parijse politie. Zijn foto’s zijn nu in het Fotomuseum in Rotterdam te zien als onderdeel van de tentoonstelling Crime Scenes, Honderd jaar foto als bewijs.
Tien jaar nadat Alphonse Bertillon (1853-1914) in 1882 hoofd werd van de fotoafdeling van de Préfecture de Police in Parijs, begon hij met het ontwikkelen van wetenschappelijke methodes om een plaats delict in beeld te brengen. Archives de la Préfecture de police de Paris
Bertillon gebruikte voor het vastleggen van een plaats delict een groothoeklens en een driepootstatief van ruim twee meter – in de foto's van de slachtoffers zijn de houten poten duidelijk aanwezig. R.A. Reiss, coll. IPSC.
Een vermoorde bankmedewerker, monsieur André, in 1910 vastgelegd door Alphonse Bertillon. Archives de la Préfecture de police de Paris
De tentoonstelling benadrukt de manieren waarop fotografie wordt ingezet als bewijsvoering bij misdaden tegen individuen of groepen. Van de vermoorde monsieurs en madames van Bertillon, tot de huidige problematiek rond de bewijsvoering van aanslagen met drones in Pakistan. Archives de la Préfecture de police de Paris
Alphonse Bertillon, moord op M. Canon, boulevard de Clichy, hoofdbureau van de politie Parijs, afdeling forensische identificatie. Archives de la Préfecture de police de Paris
In een tijd dat men - mede door Freuds theorieën over het onderbewuste - begon te twijfelen over de betrouwbaarheid van het geheugen, leken foto’s als middel om een plaats delict vast te leggen het ei van Columbus. Archives de la Préfecture de police de Paris
Alphonse Bertillon, moord op mevrouw Langlois, zaak Puteaux, 5 april 1905. Hoofdbureau van de politie Parijs, afdeling forensische identificatie. Archives de la Préfecture de police de Paris
Rodolphe A. Reiss, een van Bertillons leerlingen, schreef in 1912 dat een foto ‘een onbetwistbaar document’ is, gemaakt door ‘een machine die getrouw de werkelijkheid weergeeft’. R. A. Reiss, coll. IPSC
Zakdoek gebruikt om mevrouw Ducret te wurgen. Beaumaroche, 24 september 1907. Collection de l’Institut de police scientifique de l’Université de Lausanne. R.A. Reiss, coll. IPSC.
Rodolphe A. Reiss, vingerafdrukken gevonden op tafelzeil, zaak Jost Grand-Chêne, Lausanne, 25 november 1915. Grand-Chêne, Lausanne, Vaud. Collectie van het Forensisch Instituut van de Universiteit van Lausanne. R. A. Reiss, coll. IPSC