Hoezo is Máxima een stijlicoon?

Waarom is Máxima eigenlijk een voorbeeld voor Nederlandse vrouwen? Zo stijlvol is haar kleding niet.

Máxima tijdens een staatsbezoek aan Parijs in maart 2016.
Máxima tijdens een staatsbezoek aan Parijs in maart 2016. Foto Robin van Lonkhuijsen

Beatrix had als koningin een heel eigen stijl: herkenbaar en stormbestendig kapsel, jasjes waarvan het soms exotische dessin niets afdeed aan de onkreukbaarheid ervan. Haar voorkomen dwong respect en afstand af, maar het woord stijlicoon viel zelden.

Hoe anders is dat met haar schoondochter Máxima, een mooie vrouw wier kledingkeuze modieuzer en gevarieerder is. Elke outfit die ze draagt wordt nauwkeurig bestudeerd. Niet alleen door royaltybladen en fansites als modekoninginmaxima.nl, ook de site van de Nederlandse Vogue dweept met haar „feilloze voorkomen”.

Nederlands ontwerp

„Super, in ieder geval snapt Máxima het” las ik laatst op Facebook onder een foto die in maart was genomen tijdens een staatsbezoek aan Parijs. „Wat zal het toch mooi zijn als wat meer Nederlandse dames haar voorbeeld zouden nemen.” Hoezo is Máxima eigenlijk zo’n voorbeeld voor Nederlandse vrouwen? Toegegeven: het is een goede zaak dat ze regelmatig voor een Nederlands ontwerp kiest (al is dat iemand die zich koningin van Nederland laat noemen ook geraden).

En wat ze draagt is ook niet altijd verkeerd, al was de outfit van het Belgische Natan die ze de laatste Koningsdag aanhad (roze twinset, gebloemde zijden rok met bijpassend tasje) van een hartverscheurende tuttigheid. Het probleem is vooral hóe ze het draagt. Neem wat ze droeg op de eerste dag van het staatsbezoek aan Parijs.

Máxima tijdens een staatsbezoek aan Parijs in maart 2016.

Máxima tijdens een staatsbezoek aan Parijs in maart 2016. Foto Robin van Lonkhuijsen

Máxima afgelopen Koningsdag in Zwolle.

Máxima afgelopen Koningsdag in Zwolle. Foto Frank van Beek

Ongeschreven regels

De robe-manteau van Claes Iversen is fraai, maar een tikkeltje aan de stijve kant, wat werd benadrukt door haar grote hoed, leren handschoentjes, onberispelijke knot, huidkleurige panty en hoge maar brave pumps. Hoeveel beter had die eruitgezien met hooggehakte enkellaarsjes, blote handen en een tikje warrige paardenstaart.

Máxima is nog lang geen vijftig, maar ze weet er bij bijna elke officiële gelegenheid uit te zien als een moeder van de bruid. De ongeschreven regels van haar kringen en functie zullen ongetwijfeld kapsels met een grote K en een archaïsche styling vereisen. Laat ons, vrouwen van het gewone volk, vooral vieren dat we daar niet aan mee hoeven te doen.