Opinie

Grappig

Bij Sylvana Simons weet ik nooit of het de top of de bodem van het Surinaamse cabaret is die ons een spiegel voorhoudt. Haar optreden bij De Wereld Draait Door woensdagavond waardeerden we op de bank in Betondorp met een ruime voldoende. Nog grappiger dan huiscabaretier Peter Pannekoek.

Sylvana had zich aangesloten bij een nieuw gezelschap dat met de week gekker dreigt te worden. Het nieuwe gezelschap dat zich – ook al grappig – Denk noemt, zat er ook, zichtbaar trots op de nieuwste aanwinst en de eigen aanwezigheid in de schijnwerpers.

Wat bleef hangen van wat Sylvana allemaal zei, was dat ze niets wist van de Armeense genocide en dat dat waarschijnlijk zo zou blijven. Dat is natuurlijk leuk uit de mond van een vrouw die het mensen niet kwalijk genoeg kan nemen als ze te weinig weten over ons slavernijverleden.

De keer dat ze bij Pauw aanschoof om er mee te praten over het Oekraïne-referendum – ze was ‘voor’ omdat ze homo’s kende, maar had zich er verder niet in verdiept – beschouwde ik tot voor kort als het hoogtepunt van haar oeuvre, maar daar ging ze woensdag al weer overheen. Ze begreep het wel, dat ze in Turkije hadden besloten om columniste Ebru Umar een tijdje vast te houden. Had ze zich maar aan de daar geldende regels moeten houden. Dat zeggen met een gezicht alsof je iets heel slims hebt gezegd is maar weinigen gegeven. In gedachten bleef ik graaien in de zak met bijvoeglijke naamwoorden. Je kon voor de naam ‘Sylvana’ inmiddels van alles zetten. Zelfs ‘lieve’, maar dan wel denigrerend bedoeld.

Dezelfde woorden kon ik een paar uur later en een zender verderop ook weer gebruiken. Bij Pauw was documentairemaker Sunny Bergman aangeschoven. Ze wilde heel erg kwijt dat Ebru Umar daar een paar dagen eerder veel te veel ruimte had gekregen om er met vals cijfermateriaal xenofobe gevoelens aan te wakkeren. Daar kon je als Jeroen Pauw dan wel je excuses voor blijven aanbieden, maar aan het verbeten hoofd van Sunny was te zien dat het altijd beter kon.

Jammer dat het opgaan van Sylvana in Denk niet door haar werd besproken.

Zou ze erom gelachen hebben?

Of mag dat niet?

Sylvana liet een dag na haar optreden bij DWDD alvast weten dat ze ‘alle bagger’ die over haar werd uitgestort ziet als een aanmoediging om vooral door te gaan met haar ‘andere geluid’.

Heel erg grappig.