Gezellig en kleurrijk eten in een oude parkeergarage

Foto Maurice Boyer

Toen ik laatst de Foodhallen in West ontvluchtte vanwege de extreme drukte, besloot ik het maar weer eens in Zuidoost te proberen, bij World of Food. World of Food is een overdekte eetmarkt van drieduizend vierkante meter in de parkeergarage Develstein. Er zijn rondom cafés en restaurants, waaronder een studentencafé, een Aziatisch restaurant, McDonald’s en enkele zaken in aanbouw en het hart is een twee verdiepingen tellende foodcourt met kleine eettentjes. Ondernemers met verschillende culturele achtergronden, vaak woonachtig in de Bijlmer, verkopen er eten en drinken. Er zijn Antilliaanse, Italiaanse, Surinaamse, Indiase, Afrikaanse, Indonesische/Indische, Pakistaanse, Liberiaanse en Armeense keukens te vinden. Je kunt aan tafel zitten tussen de verschillende zaakjes. Toen ik er vlak na de rommelige start kwam, was het er stil en verlaten en besloot ik m’n oordeel even uit te stellen, maar inmiddels loopt het er lekker.

Eén van de populaire zaken in World of Food is (net als de Surinaamse BBQ) Supu!, er staat op deze zaterdagse namiddag al een rij. ‘Supu’ is Surinaams voor soep; de uitbaters zijn twee Surinaamse Nederlanders die in een vorig leven brandweerman en hypotheekspecialist waren. De ondernemerszin bleef trekken, ze begonnen een zaakje waar het niet louter om Surinaams eten draait, maar die keuken wel degelijk domineert. Te beginnen met soep natuurlijk, hoe kan het ook anders. De zaak ziet er schoon en goed georganiseerd uit, de mannen zijn vriendelijk en bieden de gasten een kleine proeverij van soepen aan (die in verschillende maten zijn te bestellen).

We proeven gritibanasoep, een soep van geraspte groene banaan, cassave en kokosmelk die ons een beetje stevig en winters aandoet voor deze zomerse dag en qua smaak ook niet helemaal overtuigt. Beter bevalt de Chinese tayersoep van kleine tayerknol (eddo) en zoutvlees, een licht gebonden en lekker zoutige soep. En we moeten natuurlijk de pindasoep proberen, die is lekker crispy door de pinda’s, smaakvol en mild, want deze mannen willen niemand afschrikken met fikse doseringen Madame-Jeanette (Surinaamse peper). Omdat de porties nogal groot zijn, beperken we ons verder tot een hoofdmaaltijd: nasi kip met extra groenten (8,50 en 2,-) en kwie kwie, een typisch Surinaamse visschotel (14,- en 1,50 voor de rijst). We bestellen ook teloh, gebakken cassava met bakkeljauw (en zien die ook terug op de rekening, 7,-), maar om de één of andere reden wordt deze niet gebracht. Communicatiefoutje, denken we.

We drinken er gemberbier (2,-) en friszure tamarindesap (2,-) bij. Voor een uitgebreide wijnkaart moet je hier niet zijn, dan is een Parbobiertje een beter idee. Of een vers sapje of blikje felgekleurde Fernandes.

De nasi is lekker, heeft flinke stukken in de oven gebraden hypermalse kip en zuur van ingelegde groenten. Het bord is mooi opgemaakt, de groenten (wortel, maïs, peultjes, gele paprika, tomaat) zijn fijn gesneden, de komkommer in zuur en de gebakken banaan zijn heerlijk, het ziet er allemaal vers uit en zo smaakt het ook. De kwie kwie is een gepantserde zoetwatervis uit de Zuid-Amerikaanse wateren en ziet eruit of er een machete (hakmes) aan te pas moet komen. Dat is gelukkig niet zo, zodra de vis gaar is wip of pel je het pantser zo open. De witte vis is een beetje droog maar smakelijk. De vis is op traditionele wijze bereid met een goed pittige groene masalasaus en wordt geserveerd met witte rijst, gebakken banaan en zuur van ingelegde groenten. Er wordt op verzoek extra groente bij geserveerd, in dit geval antruwa, een bitter familielid van de aubergine. Switi!

Het bevalt ons hier uitstekend en we kijken al likkebaardend uit naar een volgende eetsessie in deze oude parkeergarage. World of Food is een gezellig, kleurrijk alternatief voor de hippe, drukke, dure eetmarkten in de binnenstad. Stap eens uit je comfortzone, neem de metro naar Zuidoost!