Gewonden bij bestorming Groene Zone Bagdad

Het Irakese leger heeft naar eigen zeggen weer controle over het streng beveiligde gebied. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Demonstranten dragen een gewonde weg bij de bestorming van de Groene Zone in Bagdad.
Demonstranten dragen een gewonde weg bij de bestorming van de Groene Zone in Bagdad. Foto Khalid al Mousily/ Reuters

Demonstranten hebben op vrijdag opnieuw de streng beveiligde Groene Zone in de Irakese hoofdstad Bagdad bestormd. Veiligheidsdiensten gebruikten traangas en schoten met scherp om ze op afstand te houden. Daarbij raakten tientallen mensen gewond, zo melden internationale persbureau’s.

De demonstranten die loyaal zijn aan de invloedrijke geestelijke Moqtada al-Sadr vielen de kantoren van de Irakese president, de premier en het parlement binnen. Bij de bestorming schreeuwden ze: “Oh leger, het land is gewond! Kies niet de kant van de corrupten!” De Irakese regering heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Het Irakese leger beweert weer “complete controle” uit te oefenen in het gebied waar ook de ambassades zich bevinden. De shi’itische geestelijke Al-Sadr steunt de demonstranten, zo liet hij weten in een verklaring. Hij veroordeeld het optreden van de Irakese veiligheidsdiensten.

Al maandenlang demonstraties tegen corruptie

Al maandenlang demonstreren aanhangers van Al-Sadr tegen de corruptie in Irak. De geestelijke, die tien jaar geleden met zijn ‘Leger van de Mahdi’ vocht tegen de Amerikaanse bezetting, zette de Irakese regering onder druk om hervormingen door te voeren. Eind april bestormden zijn aanhangers de Groene Zone. Ze eisten dat president Haider al-Abadi een aantal corrupte ministers vervangt voor technocraten.

De bestorming werd beëindigd voor de herdenking van de shi’itische heilige Moussa al-Khadim. Een woordvoerder van Sadr liet toen weten dat de protesten verdergaan als de herdenking is afgelopen.

IS kan profiteren van politieke chaos

De politieke chaos in het land vormt ook een steeds groter probleem voor de Verenigde Staten en andere westerse landen. Irak is de belangrijkste bondgenoot in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). In de afgelopen weken voert de extremische soennitische beweging steeds meer bomaanslagen uit in de omgeving van Bagdad, waarbij zeker 200 mensen omkwamen.

De kans bestaat dat IS profiteert van de politieke strijd die er gaande is onder de shi’ieten in Irak. De aanhang van Al-Sadr zijn voornamelijk arme Irakezen die het zat zijn dat ze niet profiteren van de miljardeninkomsten uit de olieverkoop.