Geluidsoverlast of moet je als bewoner niet zeuren?

Het legendarische bluescafé Maloe Melo is in geschil met nieuwe bovenburen over geluidsoverlast.

Muziekcafé Maloe Melo aan de Lijnbaansgracht. De nieuwe bovenburen klagen over geluidsoverlast. Foto Tammy van Nerum

Op de stoep van bluescafé Maloe Melo gaat het gesprek op deze lenteavond niet over muziek. Nee, de stamgasten praten maar over één ding: geluidsisolatie.

„Belachelijk”, noemt eigenaar Jur Scherpenzeel (grijze kuif, sigaar in de mondhoek) de situatie. Wat er aan de hand is: enkele maanden geleden trokken nieuwe huurders in de verdieping boven het café. Die meldden geluidsoverlast bij de gemeente. Na een meting, begin april, bleek er inderdaad lawaai van bastonen te zijn.

De gemeente wil dat Scherpenzeel nog een meting laat uitvoeren. Blijkt er overlast, dan moet hij de ruimte beter isoleren. Een klus die in de duizenden euro’s kan lopen. Terwijl het legendarische café – waar Patti Smith, Chet Baker en een drummende Ruud Gullit optraden – in een dip zit. „Dan kan ik wel sluiten.” Een Facebookpost van een vaste bezoeker ging viral.

Het gaat Scherpenzeel niet alleen om het geld. „De stad vertrut. Panden in de buurt worden opgekocht om te verhuren.” En het is net als een druppende kraan als je in bed ligt, zegt de kroegbaas. „Als je daar op gaat letten, klinkt het alleen maar harder.”

Volgens de bovenbuurman die op de tweede verdieping woont en de eerste verhuurt, zit het anders in elkaar. „Het verhaal wordt ontzettend opgeklopt. Het enige wat ik wil is dat de inpandige isolatie wordt aangepast. Die is verouderd.”

Maar waarom boven een muziekcafé gaan wonen als je niet tegen het geluid kunt? Volgens de verhuurder, die er al 28 jaar woont, weten zijn nieuwe huurders ook wel dat er herrie en muziek is als ze de ramen opendoen. „Maar binnen moeten de mensen óók kunnen slapen en werken. Daar zijn gewoon regels voor. In alle panden eromheen wordt gewoond, met kleine kinderen.”

De discussie raakt een gevoelige snaar: moet je als bewoner genoegen nemen met omgevingslawaai, omdat je nou eenmaal in de stad woont? Of weegt het belang op prettig wonen zwaarder? Volgens de buurman is de situatie grimmig geworden sinds de Facebookpost en zijn er zelfs dreigementen geuit door mensen die er niks mee te maken hebben. „Terwijl ik Jur al lang ken en we gewoon met elkaar praten als we elkaar zien.” Hij hoopt dat de situatie snel wordt opgelost.