Geeft dat pijltje op het dashboard nou aan waar de tankdop zit?

NRC beantwoordt lezersvragen over auto’s. Deze maand: geeft dat pijltje naast het tanksymbooltje op het dashboard aan waar de tankdop zit?

Geeft het pijltje naast het tank-icoontje op het dashboard inderdaad aan waar de tankdop zit? Dat vraagt Wiebe Braat (69) uit Vollenhove.

Het antwoord:

Een paar kilometer rijden is meestal wel genoeg om te wennen aan een geleende of nieuwe auto. Pas bij het tankstation sta je weer te stuntelen. Welke pomp kies je? Aan welke kant zit de tankdop? Er is een leuk weetje dat hierbij helpt: het pijltje dat bij veel auto’s naast het tank-icoontje op het dashboard staat, wijst naar de kant van de tankdop.

Of de kant waar het slangetje in het tank-icoontje is getekend, verklapt of er links of rechts getankt moet worden. Zulke weetjes doen het goed op verjaardagen. En kunnen leiden tot eindeloze discussies. Want het is misschien waar voor een hoop, vooral oudere, benzine- en dieselauto’s; er zijn flink wat uitzonderingen. En het komt ook nog voor dat het pijltje rechts en het slangetje links zit of andersom.

De anarchie regeert

Autofabrikanten zijn niet verplicht om op het dashboard aan te geven waar de tankdop zit, weet de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) te vertellen. Grofweg zou je over de plek van de dop kunnen zeggen: bij Franse, Duitse en Italiaanse auto’s zit hij rechts, bij Japanse en Engelse merken links. Oftewel: rechtsrijdende landen rechts, linksrijdende landen links. Maar ook daar kun je weer niet van op aan. Bij Saabs, Mercedessen en Peugeots zit de dop soms links, soms rechts. De anarchie regeert.

Zit u ook met een autokwestie? Stuur uw vraag naar hetblad@nrc.nl.

    • een onzer redacteuren