FC Twente spant kort geding aan wegens degradatie

Een beroepsprocedure bij de voetbalbond zelf kost volgens de club te veel tijd, met alle financiële gevolgen van dien.

Foto Vincent Jannink/ANP

FC Twente wacht het definitieve besluit van de KNVB over een gedwongen degradatie niet af. De club spant een kort geding aan om te voorkomen dat er volgend seizoen in de Jupiler Leaugue gevoetbald moet worden. Dat maakte FC Twente vrijdag bekend op een persconferentie, waarin nader werd ingegaan op de aankondiging van donderdag dat men de degradatie aan zou vechten.

De reden dat de club kiest voor een oordeel van de civiele rechter is omdat een beroepsprocedure binnen de KNVB te veel tijd in beslag zou nemen, aldus de club. Eerst moet het besluit nog definitief worden, voordat een beroep überhaupt mogelijk is. Daarmee zou Twente te lang niet weten waar het aan toe is, met grote financiële gevolgen. “Het water staat ons aan de lippen,” aldus bestuurder Jan Schutrups. “Een degradatie zet financiële afspraken die al gemaakt zijn voor komend seizoen met tal van partijen onder druk.”

De club uit Enschede wil de rechter vragen de licentiecommissie te dwingen “de afspraken uit december na te komen”. Volgens Twente heeft de club aan alle verplichtingen voldaan die de commissie in december stelde voor licentiebehoud, maar is het nu toch gestraft.

Verbijsterd

Woensdag werd bekend dat de KNVB wil dat Twente naar de Jupiler League degradeert wegens financieel wanbeleid en frauduleus handelen onder het vorige bestuur. Het huidige reglement voorziet echter niet in die maatregel. Een club kan óf een boete krijgen óf zijn licentie verliezen.

Omdat de KNVB beide straffen niet adequaat achtte, is gekozen voor een omweg. Officieel raakt Twente zijn proflicentie kwijt, maar krijgt hem daarna direct weer terug, zodat men weer kan starten in de eerste divisie.

De licentiecommissie spreekt over een “tweede kans” voor FC Twente. De KNVB noemde het “een uitweg”, FC Twente zelf reageerde “verbijsterd en vol ongeloof”.

    • Joram Bolle