Ethische commissie FIFA wil Niersbach twee jaar schorsen

De voormalig voorzitter van de Duitse voetbalbond Wolfgang Niersbach wist mogelijk van verdachte betalingen.

Wolfgang Niersbach arriveert bij een vergadering van de Duitse voetbalfederatie in Frankfurt. AP / Michael Probst,

De ethische commissie van de FIFA wil Wolfgang Niersbach twee jaar schorsen. Niersbach stapte eerder op als voorzitter van de Duitse voetbalbond, na beschuldigingen over verdachte betalingen rond de toewijzing van het WK Voetbal in 2006. Hij bleef echter aan als prominent bestuurder bij de FIFA. Of de wereldvoetbalbond het advies van de commissie overneemt, is nog niet bekend.

De ethische commissie heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de dubieuze betalingen en de rol van Niersbach en vijf andere Duitse voetbalbobo’s. Naast de schorsing wil de commissie een boete van bijna 27.000 euro (30.000 Zwitserse frank) opleggen. Ook naar Franz Beckenbauer wordt onderzoek gedaan. Hij was de voorzitter van het comité dat het wereldkampioenschap voetbal naar Duitsland haalde, Niersbach de vicevoorzitter.

Omkoping

Vorig jaar kwam er via Der Spiegel informatie naar boven over dubieuze transacties, waarbij via omwegen tien miljoen Zwitserse frank is overgemaakt naar een rekening in Qatar. De eigenaar daarvan, Mohamed Bin Hammam, werd eerder geschorst bij de FIFA vanwege omkoping. In 2006 kreeg Duitsland met een nipte meerderheid het WK toegewezen. Een andere grote kanshebber dat jaar was Zuid-Afrika.

Eerder deze maand stapte Michel Platini op als voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA. Die had hem tot dusver steeds het voordeel van de twijfel gegeven, ondanks dat Platini door de FIFA zes jaar werd geschorst. Ook Sepp Blatter is zes jaar geschorst. Het ging de commissie om een dubieuze betaling van de FIFA aan Platini van 1,8 miljoen. Deze betaling uit 2011 zou volgens de twee om achterstallige salaris gaan, maar de rechtsprekende kamer van de FIFA geloofde dat niet.